Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

Piercing za zobom po puljenju zoba

Piercing za zobom po puljenju zoba
Piercing za zobom po puljenju zoba

Danes sem iskal prvo pomoč zaradi močne bolečine v petici. Bil sem na slikanju in dežurni zdravnik mi je rekel, da je na sliki videti kot piercing v dlesni za zobom, se pravi po odstranitvi šestice. Rekel je, da zgleda kot piercing in me zanima, če je to nevarno.

 

Morda gre za tujek – košček amalgamske plombe

Če je na rentgenski sliki videti nekaj, kar izgleda kot nekakšen kovinski predmet ali piercing v območju, kjer ste imeli izvlečeno šestico, je pomembno, da se posvetujete s specialistom, to je zobozdravnikom ali oralnim kirurgom. Na daljavo ni mogoče natančno oceniti situacije, zato je strokovno mnenje nujno.

“Piercing” v dlesni ali območju po ekstrakciji zoba ni običajen pojav in lahko povzroči neugodje, bolečino ali vnetje, če ni bilo načrtovano. Možno je, da gre za tujek, na primer delček amalgamske plombe, ki se je odlomila med puljenjem.

Kadar gre za puljenje zelo oslabljenega zoba se tak zob med puljenjem rad drobi. Če se drobi tudi plombirana zobna krona lahko košček plombirnega materiala zaide v rano in tam po puljenju ostane. Ker so plombirni materiali rentgensko kontrastni se vidijo na rentgenu kot svetla lisa.

Če dela težave, ga je potrebno odstraniti s kirurškim posegom.

Morda gre za tujek – ostanek retrogradne polnitve po apikotomiji

Lahko tudi, da je bil zob na primer apikotomiran (operiran gnojni vršiček korenine) in retrogradno polnjen z materialom, ki je rentgensko kontrasten. Možno je, da tak košček včasih lahko, če se korenine med puljenjem drobijo, ostane v rani.

Ste zaskrbljeni in potrebujete dodatne informacije? Pokličite nas na 031 656 907

Preverite, ali smo že komu odgovorili na enako vprašanje.

Dobro je vedeti še …

Pomembno obvestilo: Zgoraj našteti simptomi, nakazane možnosti problemov in rešitev so le smernice in nikakor niso namenjeni samodiagnosticiranju in samozdravljenju. Ob vsaki nelagodnosti ali bolečini v zobeh ali čeljustih je nujno poiskati profesionalno pomoč zobozdravnika, ki bo izpeljal diagnostiko, vam predlagal možne načine zdravljenja, lahko pa tudi napotil k osebnemu zdravniku ali k ustreznim specialistom.