Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

Pomagajte, strah me je zobozdravnika

Pomagajte, strah me je zobozdravnika
Pomagajte, strah me je zobozdravnika

Sem dekle, ki zaradi bolečih izkušenj ne hodim k zobozdravniku. To bi bilo zelo dobro, vem, vendar me vedno premaga strah. Zanima me ali je možno, da se vsi zobje popravijo naenkrat, na primer, da ne bi bila pri zavesti in da bi mi zobe popravljali. Kaj je to lokalna anestezija? Zanima me še kako je to mogoče, da me en dan zelo močno boli zob (ne vzamem nobene tablete), naslednji dan pa je vse v redu?

 

Zobozdravniški posegi so lahko neboleči

Niste edini, ki ima hud strah pred zobozdravnikom. Danes se lahko večina zobozdravstvenih storitev opravi neboleče. Možno je tudi dobiti zdravilo, ki ga vzamete, preden ste naročeni na zobozdravniški poseg. Tako da posega ne doživite tako stresno. Zdravilo Vam lahko predpiše zobozdravnik. Za neboleče delo uporabljamo lokalno anestezijo, pacienti bolj poznate izraz “injekcijo”. Lokalna anestezija je postopek, da napravimo področje, kjer bomo delali neobčutljivo za bolečino.

O popravilu zob v splošni anesteziji

Popravilo zob v splošni anesteziji je rezervirano le za bolnike, ki pri posegih niso sposobni sodelovati zaradi psihične prizadetosti ali fizične prizadetosti. Opravljajo jih na Stomatološki kliniki.

O zobu, ki boli le občasno

Zob vas en dan boli, drug dan ne, ker imate dobro odpornost. Zob boli, ko je vnetje hudo, ko pa se umiri, boli manj ali bolečina celo preneha. Bolečina, ki se pojavlja in umirja, lahko nakazuje tudi vnetje dlesni.

Kako prebiti led

Pol uspeha je že to, da ste si priznali, da vas je strah. Svetujem, da si izberete zobozdravnika, s katerim boste vzpostavili zaupen odnos. Predvsem ga takoj na začetku seznanite s svojim strahom. Tako se bosta pred vsakim posegom pogovorila, kako bo poseg potekal in koliko časa bo trajal. Sčasoma se boste bali vse manj in manj.

 

Vas zanima še kaj in potrebujete dodatne informacije? Pokličite nas na 031 656 907

Preverite, ali smo že komu odgovorili na enako vprašanje.

Dobro je vedeti še …

Pomembno obvestilo: Zgoraj našteti simptomi, nakazane možnosti problemov in rešitev so le smernice in nikakor niso namenjeni samodiagnosticiranju in samozdravljenju. Ob vsaki nelagodnosti ali bolečini v zobeh ali čeljustih je nujno poiskati profesionalno pomoč zobozdravnika, ki bo izpeljal diagnostiko, vam predlagal možne načine zdravljenja, lahko pa tudi napotil k osebnemu zdravniku ali k ustreznim specialistom.