Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

Pomoč! Sprednji zobje

Pomoč! Sprednji zobje
Pomoč! Sprednji zobje

Prosim, če mi lahko pomagate. Stara sem 19 let in imam res obupno grozne zobe, še posebno obe prvi enki in dvojki. Vsi štirje zobje so rumenkasti, lisasti in seveda preplombirani in prevrtani, zato je res grozno za videti. Z zobozdravnico sva se že dogovarjali in predlagala mi je “preobleko” zob-torej brušenje mojih in nataknitev umetnih, česar pa si jaz ne upam. Nekje sem brala, da je možno čez zobe prevleči neko plast, da zob zgleda lepše. Prosim, če mi lahko svetujete, kakšne možnosti (pri kateri lahko ohranim svoje zobe) imam in kolikšen finančni zalogaj predstavljajo.

 

Pravzaprav kaj dosti izbire ni, lahko se odločite za izdelavo estetskih faset ali zobnih prevlek. Slabost teh dveh postopkov je, da je potrebno zobe obrusiti. Za estetske fasete manj, za klasične prevleke bolj. Menim, da me sprašujete o estetskih fasetah.

Estetske fasete ali luske so elegantna rešitev, kadar je ohranjeno precej zobovine na zobu in bi bilo škoda zob obrusiti in narediti klasično zobno prevleko. Z njimi lahko dosežemo zelo dobro estetiko, naraven videz zoba. Za estetske fasete se odločamo predvsem, kadar gre za izboljšanje videza.

Postopek je podoben kot pri izdelavi prevleke. Sprednjo ploskev zoba in grizni rob se obrusi. Vzame se odtis in izbere primerna barva. Tehnik izlije mavčni odlitek in na njem izdela estetsko faseto. Faseta se nato kontrolira v ustih, preveri se ali ustreza barva, ali dobro nalega na obrušen zob, ali je v ustreznem odnosu do dlesni, in do sosednjih zob. V primeru, da je vse v redu, se taka faseta cementira. Cene so različne, odvisno od materiala, ki ga uporabimo.

 

Imate podobno težavo? Naročite se in pomagali vam bomo: 031 656 907

Preverite, ali smo že komu odgovorili na enako vprašanje.

Dobro je vedeti še …

Pomembno obvestilo: Zgoraj našteti simptomi, nakazane možnosti problemov in rešitev so le smernice in nikakor niso namenjeni samodiagnosticiranju in samozdravljenju. Ob vsaki nelagodnosti ali bolečini v zobeh ali čeljustih je nujno poiskati profesionalno pomoč zobozdravnika, ki bo izpeljal diagnostiko, vam predlagal možne načine zdravljenja, lahko pa tudi napotil k osebnemu zdravniku ali k ustreznim specialistom.