Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

Poševni zobje

Poševni zobje
Poševni zobje

Že lep čas se trudim napisati nekaj vprašanj v zvezi z mojim zelo motečim problemom, kajti v osebnem stiku s specialisti sem bila znova razočarana. Stara sem 27 let in imam sprednja dva zoba poševna. V mladosti aparata nisem nosila, ker zato niso poskrbeli starši, kasneje pa sem iskala pomoč pri različnih specialistih, od katerih sem prejela nejasne, negativne odgovore.

Dva ortodonta sta mi dejala, da mi manjka 3mm prostora, da bi lahko nosila aparat za zobe, v primeru, da mi en zadnji zob izpulijo, pa obstaja možnost, da se bodo neenakomerno porazdelili oziroma, da je možna luknja med sprednjima dvema zoboma.

Ali je sploh možno pri teh letih poravnati zobe z aparatom in kako dolgo ga je potrebno nositi? Obstajajo aparati, katere bi lahko nosila le ponoči, kajti imam službo s strankami, zato bi bilo zelo moteče delati z aparatom? Kolikšna je približno cena aparata?

Najbolj si želim, da bi mi oba zoba izpulili in mi naredili povsem nova oziroma uporabiti implantate.  Ali je kirurški poseg oziroma tovrstno “zdravljenje” dolgotrajno?

 

Izkušenj, in odgovorov, ki ste jih bili deležni pri različnih ortodontih ne morem komentirati, saj sama nisem ortodont. Konkretnega odgovora glede terapije poševnih zob vam ne morem dati brez pregleda.
Starost načeloma ni ovira za ortodontsko terapijo. Načeloma obstajajo aparati, ki jih lahko nosite samo določen čas. Ti so snemljivi.

Zakaj mora bit ortodontski aparat v ustih skoraj ves čas

Pomembno je vedeti, da so sile, ki delujejo v ortodontski terapiji na zobe šibke, saj zob ne smejo poškodovati, zato pa je nujno, da delujejo čim več časa. V prvih 12 urah neprekinjenega nošenja aparata se premikanje zob šele začne. Torej je trinajsta ura ena ura delovanja. Premikanje zob namreč deluje na principu, da majhna sila na zob, ki deluje konstantno nekaj časa povzroči, da se na strani pritiska kost razgrajuje, na drugi strani pa gradi. Vendar to poteka počasi. Ravno zato so fiksni aparati učinkovitejši, saj delujejo 24 ur na dan.

Kako dolgo bo terapija trajala, bo lahko ocenil specialist ortodont.

Glede nevidnih ortodontskih aparatov

Nekatere metode zdravljenja ponujajo tudi fiksne zobne aparate, ki se nosijo na notranji strani zob in pa tudi nekatere oblike zobnih aparatov v obliki prozornih folij. Vendar se je o možni izbiri potrebno posvetovati s specialistom ortodontom.

Glede implantatov

Z implantati nadomeščamo zobe, ki manjkajo. Izpuliti zdrave zobe za korekcijo položaja zob bi bilo res škoda.

Puljenju zdravih zob zgolj zaradi estetike sama nisem naklonjena, če pa to pomeni, da se boste bistveno bolje počutili je stvar vaše odločitve.

Če so Vaši zobje nepravilno zrasli in ne ovirajo hranjenja in govora, če so čisti in negovani, so  vaša osebna karakteristika. Ste to Vi, okolica vas takšno pozna. Če vas bo kdo imel manj rad zaradi tega, ga pa ne potrebujete v svojem življenju.

Preden se odločite za ortodontsko terapijo, morajo biti vsi zobje brez kariesov. Ko pa boste imeli fiksni zobni aparat, je bistvenega pomena, da ga znate dobro čistiti, vzdrževati.

Tudi dlesni morajo biti zdrave. Ko pa boste imeli fiksni zobni aparat, je bistvenega pomena, da ga znate sami skrbeti, da bo področje okrog nosilcev in dlesni vedno dobro očiščeno.

Stalna prisotnost zobnih oblog ob dlesni in nosilcih fiksnega zobnega aparata lahko vodi v karies, ki ga je težko sanirati.

 

Potrebujete pregled, preden dobite ortodontski aparat, ali vzdrževanje? Naročite se in pomagali vam bomo: 031 656 907

Preverite, ali smo že komu odgovorili na enako vprašanje.

Dobro je vedeti še …

Pomembno obvestilo: Zgoraj našteti simptomi, nakazane možnosti problemov in rešitev so le smernice in nikakor niso namenjeni samodiagnosticiranju in samozdravljenju. Ob vsaki nelagodnosti ali bolečini v zobeh ali čeljustih je nujno poiskati profesionalno pomoč zobozdravnika. Izpeljal bo diagnostiko, vam predlagal možne načine zdravljenja, lahko pa tudi napotil k osebnemu zdravniku ali k ustreznim specialistom.