Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

Potemnela enka

Potemnela enka
Potemnela enka

Ko sem bila mlajša sem si rahlo odkrušila levo enko zgoraj, čez čas mi je potemnel, vendar me ni bolel do zdaj, zdaj mi je zobozdravnik povedal, da je zob odmrl in je živec vzel ven, vendar mene še bolj boli. Zdaj imam odprt zob, na mrazu me boli še bolj, kako bo potekalo zdravljenje in ali sem kot študentka opravičena plačila krone? Prosim povejte, kako bom imela spet bel zob.

Pri poškodbi je verjetno prišlo do prekinitve prekrvavitve zobne pulpe (živca). Ker zob ni bil poškodovan tako močno, da bi takrat prišlo do vnetja, je zobna pulpa odmrla kasneje. Zato je zob potemnel.

Če tako neodkrito vnetje dolgo traja, se lahko razbije granulom, ali celo cista.

Potrebno bo zdravljenje koreninskih kanalov. Odmrla zobna pulpa predstavlja mrtvino, tujek za organizem in jo je potrebno odstraniti. Prostor, kjer je bila zobna pulpa se po končani terapiji napolni z ustreznim materialom – napravi se polnitev. Kadar zoba ne moremo zapreti zaradi bolečine, iztoka iz koreninskega kanala, pustimo zob nekaj časa odprt, da se umiri. Tudi Vaš se zagotovo bo.

Po končanem zdravljenju tega zoba boste ocenili koliko je zob zabarvan. Zob se lahko beli, lahko se čezenj naredi keramična luska, ali pa prevleka. Vsekakor boste spet lahko imeli zob v barvi, ki ne bo odstopala od ostalih zob. Kakršna koli terapija iz izključno estetskih razlogov je samoplačniška.

 

Ste zaskrbljeni in potrebujete dodatne informacije? Pokličite nas na 031 656 907

Preverite, ali smo že komu odgovorili na enako vprašanje.

Dobro je vedeti še …

Pomembno obvestilo: Zgoraj našteti simptomi, nakazane možnosti problemov in rešitev so le smernice in nikakor niso namenjeni samodiagnosticiranju in samozdravljenju. Ob vsaki nelagodnosti ali bolečini v zobeh ali čeljustih je nujno poiskati profesionalno pomoč zobozdravnika, ki bo izpeljal diagnostiko, vam predlagal možne načine zdravljenja, lahko pa tudi napotil k osebnemu zdravniku ali k ustreznim specialistom.