Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

Potemnela plomba izgleda kot bi imela nekaj med zobmi

Potemnela plomba zgleda kot bi imela nekaj med zobmi
Potemnela plomba zgleda kot bi imela nekaj med zobmi

Imam vprašanje glede plombiranja – na sprednjem zobu imam plombo(belo) že nekaj let in sedaj mi je pričela črneti. Zgleda, kot da imam nekaj za zobmi, kar pa me zelo moti. Sedaj pa me zanima, kaj lahko storim glede tega? Naj zamenjam plombo? Imam tudi vprašanje glede beljenja zob. Ker sem kadilka imam zobe porumenele. Ali je beljenje učinkovito in koliko stane?

 

Glede plombe na sprednjem zobu je bolj malo verjetno, da je potemnela sama plomba, saj materiali za bele plombe, ki se uporabljajo zadnja leta ne potemnijo, se ne zabarvajo. Bolj bo verjetno, da je ob plombi sveži karies – sekundarni karies, ki se je razširil med zob in plombo in zato je zdaj videti temno. Lahko pa, da se je na robu nabrala temna zobna obloga, zato Vam svetujem, da se oglasite na kontrolo k zobozdravniku.

Menim, da samo beljenje ne bi rešilo zabarvanja. Predvsem je najprej potrebno profesionalno čiščenje zob, da se odstrani vse površinske obloge in zabarvanja. Šele potem se oceni, kakšno je pravzaprav zabarvanje same zobovine. Običajno beljenje ni potrebno. Beljenje rahlo poškoduje površino sklenine. Ker ste kadilka bi se taka poškodovana sklenina še hitreje in bolj zabarvala.