Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

Prevelika skrb za zobe ali parodontalna bolezen?

Prevelika skrb za zobe ali parodontalna bolezen
Prevelika skrb za zobe ali parodontalna bolezen

Stara sem 20 let in imam težavo, katero si ne znam razložiti. Pred približno dvema mesecema sem začutila, kot če bi se mi premaknil podočnik. Ta premik sem začutila kot nekakšen preskok. Ker me zelo skrbi za zobe (včasih celo pretiravam in me skrbi za nič), sem se prestrašila. Sedaj nenehno mislim na to. Ko ne mislim je vse v redu, ko pa se spomnim in začnem z jezikom pritiskati na zob, se spet pojavijo preskoki (to se dogaja, ko požrem slino ali pa pri jedi).

Naj povem še, da sem bila pri svojem zobozdravniku. Povedal mi je, da sicer ne bi vedel zakaj se to dogaja in da se zobje premikajo, vendar ne tako, da bi mi to občutili. Njegovo mnenje je, da naj me ne skrbi in da zob ne bo izpadel (pravi, da imam zdrave zobe).

Sedaj pa se mi spet zdi, kot če bi se premikala zgornja enka (ali pa samo čutim slino, ki gre med zobmi, ko požrem slino). Na podočniku nimam plombe. Pred petimi leti pa sem bila operirana na sprednjih zgornjih in spodnjih dlesnah, ker so mi otekale in me srbele. Sedaj sicer nimam resnejših težav z dlesnami le da mi včasih malo otečejo.


Vsi mi pravijo, da so moje težave povezane s prevelikim razmišljanjem o zobeh. Jaz pa mislim, da potrebujem še eno strokovno mnenje. Prosim, če mi odgovorite na vprašanje o občutkih preskokov in kako naj ne razmišljam toliko o zobeh.

 

Gre morda za agresivni parodontitis?

Glede na Vašo starost je res nenavadno, da bi se Vam zobje takole premikali. Vendar ker navajate operacijo bi bilo dobro napraviti rentgensko kontrolo vsega zobovja. V kolikor bo potrebno, naknadno še lokalne rentgenske posnetke zob, na katerih ste imeli operacijo. Niste mi povedali ali se zoba majeta tudi, če ju primete s prsti.Nimam niti podatka, kaj je bil vzrok otekanja dlesni, da ste imeli operacijo pred leti, kar pomeni v najstniški dobi. Zagotovo je potrebno izključiti hitro napredujočo obliko parodontalne bolezni. Ta se imenuje agresivni parodontitis.

Potrebna je natančna diagnostika

Modro bi bilo narediti natančen parorontološki pregled in rentgensko slikanje zob. Parodontološki pregled, ki zajema merjenje obzobnih žepkov na šestih mestih vsakega zoba, oceno prisotnosti zobnih oblog, umika dlesni (recesij), prisotnosti krvavitve na sondiranje, morebitno gnojenje v obzobnih žepkih, majavosti zob, oceno prizadetosti razcepišč …

V kolikor bo rentgen pokazal zdravo podporno kost zob in če se zobje ne majejo ter nimajo žepkov. Najverjetneje res čutite slino, ki prehaja med zobmi. Kaj več Vam ne morem svetovati, morala bi Vas pregledati in videti rentgenske slike, da bi Vam lahko svetovala kaj bolj konkretnega.

 

Ste zaskrbljeni in potrebujete dodatne informacije? Pokličite nas na 031 656 907

Preverite, ali smo že komu odgovorili na enako vprašanje.

Dobro je vedeti še …

Pomembno obvestilo: Zgoraj našteti simptomi, nakazane možnosti problemov in rešitev so le smernice in nikakor niso namenjeni samodiagnosticiranju in samozdravljenju. Ob vsaki nelagodnosti ali bolečini v zobeh ali čeljustih je nujno poiskati profesionalno pomoč zobozdravnika, ki bo izpeljal diagnostiko, vam predlagal možne načine zdravljenja, lahko pa tudi napotil k osebnemu zdravniku ali k ustreznim specialistom.