Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

Preventivno slikanje zob

Preventivno slikanje zob
Preventivno slikanje zob

Ob zadnjem obisku pri zobozdravnici mi je le-ta zagotovila, da imam vse zobe popravljene, da pa bi bilo kljub temu dobro, da grem na slikanje zob (ortodon). To pa zato, ker imam večino plomb dokaj starih in jo zanima, kaj se dogaja z zobom. Zanima me, če je po vašem mnenju tako preventivno slikanje potrebno, ker se ne bi rada po nepotrebnem izpostavljala sevanju. Naj povem še to, da nimam težav z zobmi.

 

Preudarno preventivno rentgensko slikanje je smiselno

Menim, da je odločitev za preventivno slikanje zelo dobra. Na ortopanu se velikokrat pokažejo spremembe, ki so ob pregledu nezaznavne. Velikokrat se odkrije začetni ali kontaktni karies (karies na stiku dveh zob).

Odkrivanje kariesa

Karies ima velikokrat tako obliko, da je na zunanji površini zobne krone le majhna luknjica, notranja zobovina pa je lahko veliko bolj prizadeta. Takega kariesa mnogokrat pri pregledu ni moč videti, kadar je luknjica na zunanji površini na mestu kontakta dveh zob (kjer se zoba tiščita skupaj).

Tako spremembo pri pregledu opazimo šele, ko je tako velika, da zobna gniloba proseva skozi zobno sklenino, ali pa se zob ob ugrizu zruši, ker je v sredini odgnit, votel. Takšni kariesi se na ortopanu pogosto vidijo.

Ocenjevanje stanja korenin

Poleg kariesa lahko naključno odkrijemo kakšen granulom na že zdravljenih zobeh, zaostale korenine po puljenju, vidi se ali imate osmice in lahko ocenimo ali lahko pričakujemo težave pri izraščanju. Ocenjujemo tudi lego korenin glede na sinuse, poteke živcev …

Ocenjevanje nivoja kosti pri parodontai bolezni

Ocenjujemo nivo kostnine, ugotavljamo stopnjo resorpcije (raztopitve) kostnine pri parodontalni bolezni. Ortopan nam da dobro pregledno sliko celotnega zobovja in obeh čeljustnic. Kadar pa se česa ne vidi dobro na ortopanu, lahko naredimo še ciljani lokalni rentgenski posnetek predela, kjer sumimo, da nekaj ni v redu.

Ocenjevanje drugih struktur

Ocenjujemo tudi druge strukture na ortopanu, kot so sinusi, gostota kosti, čeljustni sklepi in morebitne nepravilnosti na njih.

S sodobnimi rentgenskimi aparati prejmete malo sevanja

V tolažbo naj Vam bo, da pri slikanju ortopana s sodobnimi aparaturami prejmete dozo sevanja, ki jo sicer prejmete iz okolja v dveh dneh. Odločitev je seveda vaša.

Kako pogosto opravimo preventivno rentgensko slikanje – ortopan

Po doktrini enkrat na pet let. Glede na to, da 90% patologije v zobozdravstvu ne povzroča simptomov, in jih odkrijemo naključno, menim, da je tako preventivno slikanje smiselno. Seveda lahko obdobje med slikanji podaljšamo ali skrajšamo, glede na potrebe zdravljenja. Kadar iščemo bolezenske znake je več kot pol leta star ortopan prestar.

Nosečnost je kontraindikacija za rentgensko slikanje

V nosečnosti rentgenskega slikanja ne opravljamo. Je pa dobrodošla vsaka rentgenska slika pred tem. Rentgensko slikanje lahko brez škode opravimo po porodu.

 

Ste zaskrbljeni in potrebujete dodatne informacije? Pokličite nas na 031 656 907

Preverite, ali smo že komu odgovorili na enako vprašanje.

Dobro je vedeti še …

Pomembno obvestilo: Zgoraj našteti simptomi, nakazane možnosti problemov in rešitev so le smernice in nikakor niso namenjeni samodiagnosticiranju in samozdravljenju. Ob vsaki nelagodnosti ali bolečini v zobeh ali čeljustih je nujno poiskati profesionalno pomoč zobozdravnika, ki bo izpeljal diagnostiko, vam predlagal možne načine zdravljenja, lahko pa tudi napotil k osebnemu zdravniku ali k ustreznim specialistom.