Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

Prevleka na polovični korenini

Prevleka na polovični korenini
Prevleka na polovični korenini
Zapleti zaradi počene korenine

Zaradi granuloma, ki sem ga imela pred več kot desetimi leti (ne spomnim se več natanko, kdaj), imam na spodnji levi strani dva mrtva zoba, in sicer šestico in sedmico. Šestica se mi je pred kratkim popolnoma sesula, tako da ni preostalo drugega, kot da mi zobozdravnik naredi zatiček in nato prevleko.

Ko bi mi zatiček moral vstaviti, je ugotovil, da je korenina počena na pol (ena od treh korenin zoba, je bila popolnoma ločena od drugih dveh) in polovico zoba mi je izdrl. Dogovorili smo se, da mi bo obrusil tudi sedmico in jo prevlekel, tako da bo lahko skupaj s polovično korenino šestice držala prevleko.

Zobozdravnik, v katerega imam sicer veliko zaupanje, mi zagotavlja, da bo stvar držala, pa vendar bi želel še vaše mnenje.

Še zaplet z vnetjem po puljenju zoba

Nastopile so sicer tudi dodatne komplikacije, saj se mi je rana po izdiranju vnela. Opravila sem terapijo s Klimicinom (150 mg na 6 ur 8 dni). Ko sem šla na kontrolo, je zobozdravnik ugotovil suho vnetje, ker se je v luknji nabralo nekaj hrane in se rana ni zapirala. Ostanke je očistil in izzval krvavitev. Dva dni je bilo dobro, zdaj pa se mi zdi, da se spet hoče gnojiti. V ambulanti so mi sicer odsvetovali izpiranje, ampak zdi se mi, da mi izpiranje z mlačnim žajbljevim čajem vendarle vsaj nekoliko pomaga. Kaj menite vi?

 

Glede protetičnega načrta

Delna ekstrakcija in rešitev nastale situacije kot Vam jo je predlagal Vaš zobozdravnik je odlična, kadar razmere v ustih to dovoljujejo (položaj in oblika korenin). Zato brez strahu.

Glede zapleta po puljenju zoba

Vnetje se po puljenju včasih pojavi  in ga ne moremo v naprej predvideti. Terapija, ki jo je izvedel Vaš zobozdravnik je ustrezna. Preostalo korenino se oskrbi, kot da je enokoreninski zob in se jo lahko tudi poveže v mostiček s sosednjim zobom.

Žal pa Vam moram povedati, da bolečine pri suhem vnetju navadno trajajo 10 dni ne glede na vrsto terapije. Zelo pomagajo omiliti bolečine nesteroidni antirevmatiki na primer Nalgesin, Ketonal, Ibuprofen in drugi. Izpiranje rane same odsvetujemo, saj doma ne morete ustvariti sterilnih pogojev, lahko pa izpirate usta.

 

Imate podobno težavo? Naročite se in pomagali vam bomo: 031 656 907

Preverite, ali smo že komu odgovorili na enako vprašanje.

Dobro je vedeti še …

Pomembno obvestilo: Zgoraj našteti simptomi, nakazane možnosti problemov in rešitev so le smernice in nikakor niso namenjeni samodiagnosticiranju in samozdravljenju. Ob vsaki nelagodnosti ali bolečini v zobeh ali čeljustih je nujno poiskati profesionalno pomoč zobozdravnika, ki bo izpeljal diagnostiko, vam predlagal možne načine zdravljenja, lahko pa tudi napotil k osebnemu zdravniku ali k ustreznim specialistom.