Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

Prilagajanje na mostiček

Prilagajanje na mostiček
Prilagajanje na mostiček

Pred tremi meseci sem dobila mostiček 112. Težave z izgovorjavo, ki so se pojavile takoj na začetku, imam še vedno, pojavljajo se v obdobjih. So dnevi, ko skoraj minejo, pa se zopet pojavijo. Težko izgovarjam, pri govorjenju me bolijo mišice okoli čeljusti, pa tudi dlesni nad mostičkom. V takih dnevih mostiček čutim kot tujek. Če veliko govorim, se utrudim in vse težje pravilno izgovarjam. Zanima me, koliko časa traja prilagajanje in ali si lahko pomagam z vajami. Predvidevam, da imam z mostičkom drugačen ugriz kot prej in mišice nepravilno obremenjujem. Za odgovor se Vam zahvaljujem.

 

Prilagajanje na mostiček in občutek tujka v ustih sta lahko povsem normalna pojava po namestitvi zobnega mostička. Prilagajanje običajno traja nekaj tednov do nekaj mesecev, odvisno od posameznika. V tem obdobju se vaše mišice, jezik in dlesni prilagajajo novi strukturi v ustih.

Priporočam, da o vaših težavah obvestite svojega zobozdravnika. On ali ona bo lahko pregledal/a mostiček ter preveril/a vaš ugriz in mišično funkcijo.

Mostiček 112 je kratek mostiček in težko predstavlja veliko spremembo v ugrizu, razen v primeru, če zobje v mostičku prej pridejo v kontakt kot ostali zobje pri ugrizu na zadnje zobe, ali so predolgi.

Ker navajate, da so tudi dnevi, ko težav ni, menim, da bodo ta obdobja s časoma vedno daljša, težav pa vedno manj. Opazujte se, morda se Vam težave pojavijo kadar ste napeti in zato nezavedno stiskate zobe, posledica pa so boleče mišice. Pomagalo bo, če doma glasno berete. Vsekakor se oglasite do svojega zobozdravnika in mu razložite svoja opažanja. Pregledal Vas bo in ocenil možnost, ali Vam opisane težave res povzroča novi mostiček.

 

Imate podobno težavo? Naročite se in pomagali vam bomo: 031 656 907

Preverite, ali smo že komu odgovorili na enako vprašanje.

Dobro je vedeti še …

Pomembno obvestilo: Zgoraj našteti simptomi, nakazane možnosti problemov in rešitev so le smernice in nikakor niso namenjeni samodiagnosticiranju in samozdravljenju. Ob vsaki nelagodnosti ali bolečini v zobeh ali čeljustih je nujno poiskati profesionalno pomoč zobozdravnika, ki bo izpeljal diagnostiko, vam predlagal možne načine zdravljenja, lahko pa tudi napotil k osebnemu zdravniku ali k ustreznim specialistom.