Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

Priprava na kirurški poseg – puljenje osmice

Priprava na kirurški poseg – puljenje osmice
Priprava na kirurški poseg – puljenje osmice

Že kakšno leto imam težave z modrostnim zobom spodaj levo. Ortopan je pokazal, da nima kam zrasti, zato raste v sedmico. Zobozdravnica se je odločila, da bo edina rešitev operacija modrostnega zoba. Tažave se ves čas ponavljajo, pač vsakič, ko se zob odloči, da bo spet malo zrasel. Takrat boli cela leva stran glave (vrh glave, uho, grlo), proti bolečinam jemljem Naprosyn, večinoma pomaga že ena tableta. So kakšne izkušnje pri takih operacijah, so kakšni zapleti bolj pogosti? Na kaj naj po operaciji posebej pazim?

 

Oh, osmice

Osmica, ker običajno izrase zadnja, lahko kadarkoli v življenskem obdobju je dobila tudi ime modrostni zob. Zaradi svoje lege in oblike je res poseben zob, ki ima lahko zelo neobičajno lego in obliko. Kadar v ustih ni dovolj prostora in dela težave, ki ste jih prav prisrčno in natančno opisali, ali kadar je zaradi neugodne lege ne moremo dobro čistiti in nastane karies, ki ga ni mogoče zaustaviti, jo je potrebno izpuliti. Kako bo potekalo puljenje je odvisno od lege in oblike zoba.

V izogib zapletom

Da bi se izognili komplikacijam pri odstranjevanju zob, tudi osmic, vedno zob prej slikamo, včasih naredimo tudi več različnih slik. Bolj zapletene primere običajno pošljemo k specialistu oralnemu ali maksiofacialnemu kirurgu. Običajno pri mlajših odstranitev osmic poteka lažje. Kako bo potekala operacija ne morem predvideti, želim pa vama da bo opravljena čim hitreje in brez zapletov. Pred posegom morate paziti na dobro ustno higieno.En teden pred posegom naj ne jemlje aspirina ali drugih protibolečinskih sredstev, ki tudi preprečujejo strjevanje krvi, npr. kombiniranih praškov. Preden greste od doma lahko usta izpirate z eno izmed ustnih vod, ki vsebujejo 0,2% klorheksidina, dobite jo v lekarni. Namen takega izpiranja je čim bolj zmanjšati število bakterij v ustih v času posega.

Po operativnem posegu

Anestezija, ki jo boste dobili bo trajala približno 2 uri. Po končanem posegu lahko vzamete protibolečinske tablete, vendar ne Aspirina ali drugih zdarvil ki preprečujejo strjevanje krvi, kar bo omililo morebitne pooperativne bolečin. Nato pa po potrebi, če bo sploh potrebno. Običajno je dovolj nekaj dni 1 na 12 ali 8 ur, odvisno od intenzivnosti bolečine. Predvsem bodite pozorni, da če se spet pojavi bolečina ne dovolite, da bi se operirano mesto močno razbolelo, ampak dajte hčeri naslednjo tableto. Običajno je ena tableta po posegu dovolj, sicer pa bo glede na težavnost posega kirurg svetoval kako jemati protibolečinska zdravila.

Po posegu tudi dobro poskrbite za ustno higieno. Lahko si v naprej kupite posebno zobno ščetko za po kirurških posegih, ki je izjemno mehka, namenjena za čiščenje prvi teden po kirurških posegih, nato lahko preidete na malo tršo, a še vedno dovolj mehko zobno ščetko, ki je namenjena za obdobje, ko je rana že malo zaceljena. Predvsem bodite pozorni, da se obloga ne bo zadrževala na zadnji strani sedmice. V tem predelu si lahko pomagate z zobnimi ščetkami, ki ima na konici daljša vlakna. Dodatno, je usta še kak teden priporočljivo izpirati z ustno vodo, ki vsebuje 0,2% Klorheksidina.

 

Ste zaskrbljeni in potrebujete dodatne informacije? Pokličite nas na 031 656 907

Preverite, ali smo že komu odgovorili na enako vprašanje.

Dobro je vedeti še …

Pomembno obvestilo: Zgoraj našteti simptomi, nakazane možnosti problemov in rešitev so le smernice in nikakor niso namenjeni samodiagnosticiranju in samozdravljenju. Ob vsaki nelagodnosti ali bolečini v zobeh ali čeljustih je nujno poiskati profesionalno pomoč zobozdravnika, ki bo izpeljal diagnostiko, vam predlagal možne načine zdravljenja, lahko pa tudi napotil k osebnemu zdravniku ali k ustreznim specialistom.