Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

Problematične dvojke

Problematične dvojke
Problematične dvojke

Sem 17-letnica, ki ima že od nekdaj veliko problemov z zobmi. Starši me niso dovolj silili k rednemu čiščenju zob. Sama si jih nisem hotela, boleli me niso. Čistila sem jih le redko. Šele kasneje sem se začela zavedati, kako pomembni so zobje. Prepozno, bi lahko rekli!

Imela sem velike probleme z levo dvojko. Najprej so mi zob zdravili predolgo časa, potem je odmrl in kasneje se mi je zlomil, tako da imam “umetno” dvojko.

Z zobozdravniki nisem imela nikoli sreče. Vedno so me preganjali in me zmerjali. Tako so se mi še bolj zamerili. Zamenjala sem jih, kar nekajkrat! Spoznala sem, da se jim ne bom mogla izogibati celo življenje in sedaj jih obiskujem redno in imam-KONČNO! ful ok zobozdravnico. Lahko potrkam na les.

Vseeno me seveda ta dvojka zelo moti, ker se opazi. Dlesen je tu temnejša od dlesni pri ostalih zobeh. Zob je malo bolj bel od ostalih sam to se ne opazi toliko. Vse to mi je res ful zbil samozavest. Ne morem se več smejat, nisem tok sproščena, ful se sekiram …

Vem, da sem za to odgovorna/kriva sama, samo spremenit ne morem nič več. Sam trudim se lahko, da bom zdaj še bolj pazila.

Tudi druga dvojka se mi zdi ful krhka in me zlo skrbi! Na splošno se mi zdi, da mam ful občutljive zobe.

Mi lahko svetujete, kakšno hrano naj čim več jem, da bom imela bolj močne in zdrave pa seveda bele zobje? Kadim ne, sladkarije in kavica občasno …  Samo v otroštvu je bilo sladkarij res ogromno!

Zanima me tudi ali ima beljenje zob lahko kašne negativne posledice? Pa neke paste so tudi, k ti kao pobelijo zobe pa to-je to sploh zdravo in v redu?

Za odgovore vam bom res hvaležna, ker se dosti obremenjujem s tem in sploh ne vem koga naj res odkrito vprašam o vsem tem. Zobarju vseeno ne zaupam tok k mi je nerodno.

 

Največ ste sami naredili zase, ko ste se zavedli, kaj ste naredili narobe in si to tudi priznali. Zaradi nesodelovanja se tudi niste razumeli z zobozdravniki. Zdaj, ko imate interes imeti zdravo in urejeno zobovje bolje sodelujete pri zobozdravnici in menim, da tudi bolj redno hodite na naročene datume.

Ker je zobek dvojka mrtev in verjetno oskrbljen z zatičkom in prevleko je temen. Zobovina mrtvih zob je običajno temnejša od živih, svoje pa prispeva tudi predvidevam, kovinski zatiček v korenini. Ta ne prepušča svetlobe kot korenina sosednjih zob, zato je dlesen nad takim zobom videti temnejša.

Prehrana naj bo pestra in normalna. Bolj je pomembno, da dobro poskrbite za ustrezno ustno higieno.

Opisujete, da se vam zdi zobovina nežna in krhka ter občutljiva. V tem primeru, vam beljenje odsvetujem.

 

Vas zanima še kaj in potrebujete dodatne informacije? Pokličite nas na 031 656 907

Preverite, ali smo že komu odgovorili na enako vprašanje.

Dobro je vedeti še …