Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

Prvi obisk pri zobozdravniku in fluor

Prvi obisk pri zobozdravniku in fluor
Prvi obisk pri zobozdravniku in fluor

Imam hčerko staro dve leti.Zanima me Vaše mnenje o uporabi fluorovih tabletk, ki jih predpisujejo pediatri otrokom. Ali lahko uporabljava zobne paste pri vsakodnevni negi zob in kdaj naj prvič obiščeva otroškega zobozdravnika.

 

Glede fluora in fluorovih tablet

Fluorovih tabletk se ne uporablja več, saj je bilo ugotovljeno, da je bistvena dobra ustna higiena in pa topikalno fluoriranje – premazi z visoko koncentriranimi fluorovimi laki.

Ustno higieno, začnemo izvajati pri otroku takoj, ko izrase prvi mlečni zob. Zobne paste lahko uporabljate, če zna deklica že izpljuniti, vendar se morate zavedati, da je otrok veliko pogoltne in ne izpljune. Če taka pasta vsebuje fluor, to pomeni tudi dodaten vnos fluora v organizem. Zato je moje osebno mnenje: pasta lahko, vendar v zelo majhnih količinah.

Za vsakodnevno nego zob pri otrocih je priporočljivo uporabljati otroško zobno pasto z nizko vsebnostjo fluorida. Otroške zobne paste za majhne otroke so običajno manj peneče in imajo manjšo vsebnost fluorida kot paste za odrasle, kar je primerno za majhne otroke. Za otroke, mlajše od 3 let, je priporočljivo uporabiti količino zobne paste v velikosti graha. Odrasli naj vedno pomagajo otroku pri umivanju zob, da se zagotovi pravilna uporaba zobne paste in pravilna tehnika nege zob.

Prvi obisk pri zobozdravniku

Otrokov prvi zobozdravnik je navadno specialist otroškega zobozdravstva – specialist pedontolog. Pedontologi imajo svoj program in otroci so običajno klicani do dopolnjenega tretjega leta na tak prvi pregled, če otroka imajo v svoji bazi podatkov. To je odvisno od tega, kje ste rodili in kje imate stalno bivališče in od podatkov, ki ste jih posredovali v porodnišnici. Če niste bili klicani, lahko povprašate, kako je s tem pedontologa, ki deluje v vašem kraju.

Prvi obisk je običajno namenjen pregledu, oceni otrokove ustne higiene in svetovanju staršem o pravilni negi zob in prehrane. Redni obiski pri otroškem zobozdravniku so pomembni za zgodnje odkrivanje morebitnih težav in vzpostavitev zdravih navad za zdrava usta že v zgodnjem otroštvu.

 

Vas zanima še kaj in potrebujete dodatne informacije? Pokličite nas na 031 656 907

Preverite, ali smo že komu odgovorili na enako vprašanje.

Dobro je vedeti še …

Pomembno obvestilo: Zgoraj našteti simptomi, nakazane možnosti problemov in rešitev so le smernice in nikakor niso namenjeni samodiagnosticiranju in samozdravljenju. Ob vsaki nelagodnosti ali bolečini v zobeh ali čeljustih je nujno poiskati profesionalno pomoč zobozdravnika, ki bo izpeljal diagnostiko, vam predlagal možne načine zdravljenja, lahko pa tudi napotil k osebnemu zdravniku ali k ustreznim specialistom.