Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

Puljenje modrostnih zob

Puljenje modrostnih zob
Puljenje modrostnih zob

Stara sem 26 let in imam dve plombi, obe v zgornjih osmicah (že 4 leta). Sedaj sem bila na pregledu pri svoji zobozdravnici, vse zobe imam v redu – tudi tokrat brez plomb. Zatakne pa se pri zgornjih modrostnih zobeh. Zobozdravnica mi je svetovala puljenje. V ponedeljek grem na slikanje, da ugotovimo, kako je z mojimi koreninami. Zanima me, kako puljenje poteka in kako je z injekcijo, sem namreč zelo občutljiva in “strahopetna”. Ko sem prvič dobila injekcijo v zgornjo levo osmico sem se dušila, vendar je pozneje bilo vse v redu. Zanima me ali je puljenje boleče (modrostne zobe imam namreč normalne velikosti) in kakšno reakcijo na injekcijo lahko pričakujem.

 

O puljenju zoba

Puljenje ali ekstrakcija je kirurški poseg, ki ga naredimo v lokalni anesteziji, to je taka anestezija (omrtvičenje operativnega predela) kot običajno pri zobozdravniku. Zob najprej s posebnim instrumentom razmajemo in ga nato s kleščami izvlečemo iz ležišča. Robove rane zbližamo s tamponom ali zašijemo, če je velika. Rana se bo zapolnila s krvjo, dlesen bo prerasla rano v nekaj tednih. Votlinica po puljenju se bo zarasla s kostjo v približno po leta. Po operaciji lahko nastane zmerna oteklina. Bolečine po operaciji so blage in jih lahko omilimo z običajnimi protibolečinskimi sredstvi (odsvetuje se le Aspirin, ker moti strjevanje krvi).

 

Možni zapleti

Seveda so možne tudi komplikacije. Kadar se rana vname, to pomeni, da se čas celjenja podaljša, trajnejših posledic pa običajno nima. Krvavitev po posegu je redka, in kri lahko zobozdravnik hitro ustavi.

Pri posegu v področju zgornje čeljusti lahko pride do odprtja nosne ali čeljustne votline (sinusa), kar se običajno spontano normalno zaceli.

Pri posegih na zadnjih zobeh spodnje čeljusti, lahko pride do poškodbe živca, ki leži blizu. To lahko povzroči začasno motnjo občutka ali mravljinčenje spodnje ustnice.

 

Neprijetni učinki anestezije, ki izzvenijo, ko anestezija popusti

Pri anesteziji v predelu zgornje osmice se lahko zgodi, da v času, ko deluje anestetik pacient čuti tiščanje, ali ima občutek, da ne more dihati in požirati. Ko anestetik popusti, izzveni tudi ta neprijeten občutek, zato naj Vas ne bo strah. V primeru močno zavitih korenin poseg običajno opravi specialist oralni kirurg. Ob dobri anesteziji puljenje zob ni boleče.

 

Druge neprijetnosti lokalne anestezije

Zaradi anestezije lahko ne čutite delov lica in jezika. S hranjenjem je potrebno počakati toliko časa, da anestezija v celoti popusti. Pri hranjenju se ni mogoče kontrolirati, da bi žvečili le tam, kjer ni anesteziranega področja. Če žvečimo v času, ko anestezija še ni izzvenela si lahko močno pogrizemo lice in /ali jezik. Rane so grde zmečkanine, ki se lahko celijo z brazgotinami. Sila človeškega ugriza je osemdeset kilogramov na kvadratni milimeter. Zato pred posegom nekaj pojejte. Poskrbite tudi za dobro hidracijo, saj po posegu ustnice na anestezirani strani ne bodo dobro tesnile in se ob pitju lahko polijete.

 

Ste zaskrbljeni in potrebujete dodatne informacije? Pokličite nas na 031 656 907

Preverite, ali smo že komu odgovorili na enako vprašanje.

Dobro je vedeti še …

Pomembno obvestilo: Zgoraj našteti simptomi, nakazane možnosti problemov in rešitev so le smernice in nikakor niso namenjeni samodiagnosticiranju in samozdravljenju. Ob vsaki nelagodnosti ali bolečini v zobeh ali čeljustih je nujno poiskati profesionalno pomoč zobozdravnika, ki bo izpeljal diagnostiko, vam predlagal možne načine zdravljenja, lahko pa tudi napotil k osebnemu zdravniku ali k ustreznim specialistom.