Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

Rahla bolečina zoba na ugriz, ki se pojavi in izzveni

Rahla bolečina zoba na ugriz, ki se pojavi in izzveni
Rahla bolečina zoba na ugriz, ki se pojavi in izzveni

Že nekaj dni opažam, da imam otečeno dlesen med trojko in štirico desno spodaj. Dlesen je otekla in bolj rdeča, zob pa, če nanj ugriznem pa ni čisto ta pravi. Saj ni, da bi morala jemati kake bolečinske tablete. Gre za rahlo bolečino na ugriz, ki se pojavi in izzveni. Bojim hujših bolečin. Ali menite, da se bo razbolelo? Ali naj grem na prvo pomoč?

 

Najverjetneje gre za gingivitis

Glede na opisano rahlo bolečino na ugriz, gre najverjetneje za gingivitis – vnetje dlesni. Kadar v naravnem obzobnem žepku zastaja hrana in je stalno prisotna zobna obloga, se dlesen vname. Lahko pa tako vnetje povzroči zataknjen košček hrane, zobne nitke … Dlesen je na pogled bolj intenzivno rdeča, povečana – otečena in pri pravilnem čiščenju krvavi. Krvavi tudi na dotik in ob čiščenju. Vneta je le dlesen, vlakna, s katerimi je zob pričvrščen v kost, pa niso vneta.

Bolečina zoba na ugriz je rahla, vztraja nekaj časa in izzveni, ko medzobni prostor dobro očistite.

Gingivitis rdeča vneta boleča dlesen

 

Najprej poostrite nego medzobnih prostorov

Če v tej fazi vnetja začnemo na pravilen način čistiti, bo vnetje izzvenelo in dlesen pa se bo pozdravila brez posledic. Poudarjam, da je potrebno čistiti pravilno, da se dlesen še bolj ne vname! Če imate doma kako razkužilno ustno vodo ali gel si, ko bo zob čist nanesite nekaj tega razkužila na vneto dlesen.

Nekaj dni bo dlesen morda še bolj krvavela, po nekaj dneh pa se bosta krvavitev in vnetje začela umirjati. Naj vas ojačana krvavitev, ki se bo pojavila, ko boste poostrili higieno ne odvrne od čiščenja. Vendar ne pretiravajte na način, da bi s kakšnim zobotrebcem preveč segali v obzobni žep, ker si lahko vnetje s tem le poslabšate.

Dlesen bo ostala zdrava pod pogojem, da nadaljujete s pravilnim čiščenjem zob tudi, ko težava mine. Direktni vzrok vnetja je namreč je zobna obloga – biofilm, ki ni bil uspešno odstranjen, zato povzroča vnetje.

 

Gel za medzobne prostore je učinkovit le na čistih površinah zoba

Pomagalo bo, če si v lekarni kupite gel za medzobne prostore, ki vsebuje 0,5 % klorheksidina in hialuronsko kislino v kombinaciji. Kadar je prisoten tudi zobni kamen, bo potrebno kasneje, ko bo to mogoče, opraviti profesionalno čiščenje pri zobozdravniku, da površine zoba spet postanejo bolj dostopne za vsakodnevno čiščenje doma.

 

Umiritev vnetja se pričakuje v nekaj dneh

Običajno se bolečina in vnetje umirita v nekaj dneh. Zaradi take bolečine najverjetneje ne boste potrebovali obiskati nujne zobozdravstvene pomoči.

Predlagam, da se naročite pri zobozdravniku, ki bo ocenil, ali morda ne gre za začetno parodontalno bolezen.

 

Ste zaskrbljeni in potrebujete dodatne informacije? Pokličite nas na 031 656 907

Preverite, ali smo že komu odgovorili na enako vprašanje.

Dobro je vedeti še …

Pomembno obvestilo: Zgoraj našteti simptomi, nakazane možnosti problemov in rešitev so le smernice in nikakor niso namenjeni samodiagnosticiranju in samozdravljenju. Ob vsaki nelagodnosti ali bolečini v zobeh ali čeljustih je nujno poiskati profesionalno pomoč zobozdravnika, ki bo izpeljal diagnostiko, vam predlagal možne načine zdravljenja, lahko pa tudi napotil k osebnemu zdravniku ali k ustreznim specialistom.