Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

Razjede na nebu

Razjede na nebu
Razjede na nebu

Na ustnem nebu imam razjede, ki so zelo pekoče. Peče zlasti še v večernem času. Zobozdravnik pravi, da ne ve, kaj bi z njimi, a tudi splošni zdravnik nima odgovora. Stvar zelo moti, ker si vse dni z jezikom drgnem nebo, kar je vidno. Kam naj se še obrnem?

 

Za konkreten odgovor bi potrebovala več jasnosti. Zato vam brez pregleda in ostale diagnostike ne morem dati strokovnega odgovora konkretno za vas, lahko pa napišem na splošno glede tega, kar me sprašujete.

Če vam ne splošna zdravnica, ne zobozdravnik nista mogla pomagati, bi bilo najbolje, da vas napotita do specialista za  ustne bolezni ter parodontologijo.

 

Možno je, da ste se ranili, imate alergijo, herpes

V vmesnem času pa pomislite ali ne gre morda za alergijo na kakšno hrano, morda nezavedno grizljate svinčnik ali kaj podobnega? Morda kadite?

Pomisliti je potrebno na možnost Herpes simplex v ustih. Najraje se naredi na nebu.

Kot prvo pomoč svetujem izpiranje z ustnimi vodami s klorheksidinom in hialuronsko kislino, dobite jo v lekarni.

Svetujem tudi temeljit zobozdravstveni pregled, v smislu iskanja neodkritih rezervoarjev bakterij – žarišč, mislim predvsem na skrite kariese in neodkrito parodontalno bolezen.

Preden greste na pregled k specialistu ustnih in zobnih bolezni svetujem, da so kariesi odkriti, sanirani, prav tako pa morebitna parodontalna bolezen. Prav tako morajo biti usta očiščena zobnega kamna in zobnih oblog.

Moja izkušnja je namreč taka, da če napotim k specialistu za zobne in ustne bolezni pacienta, ki nima saniranega zobovja in urejene parodontalne bolezni dobim nazaj navodilo naj najprej vse to uredimo. Velikokrat namreč po taki sanaciji rane izzvenijo same od sebe.

 

Ste zaskrbljeni in potrebujete dodatne informacije? Pokličite nas na 031 656 907

Preverite, ali smo že komu odgovorili na enako vprašanje.

Dobro je vedeti še …

Pomembno obvestilo: Zgoraj našteti simptomi, nakazane možnosti problemov in rešitev so le smernice in nikakor niso namenjeni samodiagnosticiranju in samozdravljenju. Ob vsaki nelagodnosti ali bolečini v zobeh ali čeljustih je nujno poiskati profesionalno pomoč zobozdravnika, ki bo izpeljal diagnostiko, vam predlagal možne načine zdravljenja, lahko pa tudi napotil k osebnemu zdravniku ali k ustreznim specialistom.