Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

Različno mnenje o kariesih

Različno mnenje o kariesih
Različno mnenje o kariesih

Z zobmi nimam velikih problemov, pa vendar se mi postavlja eno vprašanje. Stara sem 19 let in nikoli nisem imela težav z zobmi. Do letošnjega leta kar 3 leta nisem bila pri zobozdravniku, kar vem, da ni prav. Pa vendar … Letos aprila, pa sem zamenjala zobozdravnico (iz otroške na mladinsko).

Ta mi je pri prvem obisku rekla, da imam kar nekaj zob, ki so potrebni popravila. Dala me je tudi na slikanje, predvsem zaradi modrostnih zob, ki so mi zrasli. In ko sem naslednjič prinesla s sabo slike, mi je zobozdravnica, ki je nadomeščala mojo, da na slikah ne vidi, da bi bil kateri zob potreben popravila. Ampak potem mi je tri tudi zaplombirala, ker naj bi moja zobozdravnica v kartoteka napisala kateri so za popravit. Od takrat naprej pa imam stalno neke probleme z zobmi.

Zanima me, kako se lahko naredi, da imata dve zobozdravnici različno mnenje. Pa še eno vprašanje. Slišala sem, da obstajajo bele plombe. Zanima me kolikšna je cena in ali te mora zobozdravnik vprašati, kakšen plombo hočeš ali se o tem sam odloči?

 

Manjši kariesi na ortopanu pogosto niso vidni. Na ortopanu so tudi slabše vidni kariesi na sprednjih zobeh, saj se v ta predel pri rentgenskem slikanju ortopana projicira hrbtenica. Prav tako se pogosto na ortopanu prekrivajo štirice in petice. Slikanje je bilo opravljeno zaradi oteženega izraščanja osmic, kar je smiselno in pravilno. Kadar pa iščemo karies, le tega bolj natančno pokaže slikanje s tehniko zagriznih krilc oziroma bite wing tehnika slikanja.
V vašem primeru je ena od zobozdravnic pri pregledu ugotovila kariese, ki pa še niso bili tako veliki, da bi jih rentgensko slikanje z ortopanom pokazalo. Mnenji nista bili različni, le dopolnili sta se.

 

Ste zaskrbljeni in potrebujete dodatne informacije? Pokličite nas na 031 656 907

Preverite, ali smo že komu odgovorili na enako vprašanje.

Dobro je vedeti še …

Pomembno obvestilo: Zgoraj našteti simptomi, nakazane možnosti problemov in rešitev so le smernice in nikakor niso namenjeni samodiagnosticiranju in samozdravljenju. Ob vsaki nelagodnosti ali bolečini v zobeh ali čeljustih je nujno poiskati profesionalno pomoč zobozdravnika, ki bo izpeljal diagnostiko, vam predlagal možne načine zdravljenja, lahko pa tudi napotil k osebnemu zdravniku ali k ustreznim specialistom.