Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

Rdeče in otečene dlesni, ki krvavijo pri umivanju zob, a ne bolijo v času ko ne morete do svojega zobozdravnika

Rdeče in otečene dlesni, ki krvavijo
Rdeče in otečene dlesni, ki krvavijo

Že dlje časa opažam, da mi pri umivanju zob teče kri. Včasih jo opazim tudi v peni, ko izpljunem zobno pasto. Zobje so z leti postali tudi bolj dolgi, kot da izraščajo. Drugače me pa nič ne bolijo, tudi noben zob me ne boli. Samo ene dva sta malo majava. Zdaj, ko zobozdravniki ne delate zaradi koronavirusa ali me mora skrbet, da bom mogla it na prvo pomoč?

 

Verjetno gre za parodontalno bolezen

Napredovala parodontalna bolezen

 

Iz opisanega sklepam, da gre za parodontalno bolezen. V kolikor parodontalna bolezen napreduje, lahko opazimo, da so zobje videti zelo podaljšani, dlesen odstopa od zoba, žepki pa lahko segajo skoraj do konca korenin. Zobje so lahko majavi, ali sami izpadejo. Lahko se nagnejo navzven ali navznoter ali vstran, še posebej, če nimajo sosednjega zoba, da bi se ga dotikali. Lahko pa tudi izraščajo, če v nasprotni čeljusti ni zoba.

Pogosto lahko pri zobeh, ki imajo več korenin, vnetje zajame tudi področje v razcepiščih korenin, kar pa je včasih nemogoče očistiti in negovati. Krvavitev je lahko blaga do močna, lahko spontana, kar se najpogosteje opazi zjutraj na vzglavniku. Ustni zadah se močno ojača.

 

Parodontalna bolezen redko boli

Kronična parodontalna bolezen redko boli, zato je najučinkovitejši ukrep, da poostrite ustno higieno, ko pa bomo zobozdravniki spet lahko delali, pa se čim prej naročite na profesionalno čiščenje zobnih oblog in zdravljenje parodontalne bolezni. Nujne zobozdravstvene pomoči in obravnave razen v primeru hudih bolečin ne potrebujete. Če boste vseeno morali na prvo pomoč pripravite seznam bolezni, ki jih morda imate, zdravil, ki jih jemljete stalno in tistih, ki ste jih morda jemali zaradi bolečin.

 

Ste zaskrbljeni in potrebujete dodatne informacije? Pokličite nas na 031 656 907

Preverite, ali smo že komu odgovorili na enako vprašanje.

Dobro je vedeti še …

Pomembno obvestilo: Zgoraj našteti simptomi, nakazane možnosti problemov in rešitev so le smernice in nikakor niso namenjeni samodiagnosticiranju in samozdravljenju. Ob vsaki nelagodnosti ali bolečini v zobeh ali čeljustih je nujno poiskati profesionalno pomoč zobozdravnika, ki bo izpeljal diagnostiko, vam predlagal možne načine zdravljenja, lahko pa tudi napotil k osebnemu zdravniku ali k ustreznim specialistom.