Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

Rodogyl – Paradentoza

Rodogyl - Paradentoza
Rodogyl – Paradentoza

Pred kratkim sem slišal za zdravilo Rodogyl, ki je baje zelo dobro pri zdravljenju paradentoze. Kolegica, ki živi v Makedoniji mi je povedala, da ji je njena zdravnica predpisala Rodogyl in po terapiji s tem zdravilom dlesni so se ji umirile, utrdile in krvavitev je prenehala. Prosim, če bi mi kaj več povedali o tem zdravilu.

 

Z zdravili previdno

Paradentoza, parodontoza, periodontitis, parodontitis so vse laični izrazi za parodontalno bolezen.

Rodogyl je zdravilo, ki vsebuje kombinacijo dveh antibiotikov. Metranidazola in spiramicina. Oba sta precej močna antibiotika, ki, če ju kombiniramo delujeta sinergistično*. Pomeni, da se dopolnjujeta. Antibiotiki so zdravila, ki jih dajemo pri hudih akutnih vnetjih, kjer z ustrezno higieno ne moremo izboljšati stanja. Antibiotik bolezen umiri, vendar ne odstrani vzrokov. Ko učinek antibiotika popusti, se bolezen ponovi.

Tudi nekatera druga protivnetna zdravila, ki se na primer jemljejo zaradi avtoimunih bolezni lahko na videz izboljšajo znake parodontalne bolezeni. Vendar samo bolezen propagirajo. Ko se prekine hemanje tovrstnih zdravil, se pokaže hudo poslabšanje parodontalne bolezni.

Bistveno je mehansko odstranjevanje zobnih oblog

Učinkovine ne morejo predreti biofilma - zobne - obloge- zobnega plaka

Skozi zobno oblogo ne morejo prodreti ne antibiotiki, ne razkužila iz ustnih vod. Zobno oblogo (trdo oblogo – zobni kamen in mehko oblogo) je potrebno odstraniti mehansko. Z zobno ščetko, z zobno nitko in z medzobno ščetko. S pravilnimi tehnikami zobne higiene.

Pri parodontalni bolezni lahko največ naredite sami z ustrezno tehniko čiščenja zob, s katero boste učinkovito in redno odstranjevali zobne obloge, tako da dlesen ne bo vneta. Direktni vzrok, ki povzroča nastanek parodontalne bolezni je namreč zobna obloga, ki sicer nastaja ves čas ne glede na naše aktivnost, in ni mehansko odstranjena vsaj enkrat v 12 urah.

*Sinergija (iz Grške besede synergos, συνεργός, ki pomeni delati skupaj) se nanaša na pojav, ko dva ali več povzročiteljev oziroma vplivov, ki delujejo skupaj, ustvari efekt, ki je večji od efekta, ki bi ga napovedali, če poznamo samo efekte posameznih povzročiteljev ali vplivov.

 

Ste zaskrbljeni in potrebujete dodatne informacije? Pokličite nas na 031 656 907

Preverite, ali smo že komu odgovorili na enako vprašanje.

Dobro je vedeti še …

Pomembno obvestilo: Zgoraj našteti simptomi, nakazane možnosti problemov in rešitev so le smernice in nikakor niso namenjeni samodiagnosticiranju in samozdravljenju. Ob vsaki nelagodnosti ali bolečini v zobeh ali čeljustih je nujno poiskati profesionalno pomoč zobozdravnika, ki bo izpeljal diagnostiko, vam predlagal možne načine zdravljenja, lahko pa tudi napotil k osebnemu zdravniku ali k ustreznim specialistom.