Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

Saharin in ostala sladila

Saharin in ostala sladila
Saharin in ostala sladila

Zanima me ali je saharin prav tako škodljiv za zobe kot običajni sladkor, glede na to, da je saharin tudi sladilo?

Postavili ste mi zelo zanimivo vprašanje. Saharin in ostala sladila se pogosto uporabljajo v sodobni prehrani.  Karies je najbolj razširjena bolezen pri ljudeh. Sladila zadnje čase zelo pogosto nadomeščajo sladkor (glukozo) v naši prehrani. Največ se uporabljajo sorbitol, manitol, xylitol, saharin, cyclamate in aspartam. Vipeholmska študija je pokazala, da sta sorbitol in manitol nizko kariogena; xylitol, saharin, cyclamate in aspartam so nekariogeni. Fruktoza in laktoza, ki sta tudi sladili, in se veliko propagirata kot nadomestek sladkorju pa sta kariogena. “Turku sugar study” je pokazala, da je xylitol najboljše nefermentirajoče sladilo in ima celo antikariogeni učinek. Edini.

 

Ste zaskrbljeni in potrebujete dodatne informacije? Pokličite nas na 031 656 907

Preverite, ali smo že komu odgovorili na enako vprašanje.

Dobro je vedeti še …

Pomembno obvestilo: Zgoraj našteti simptomi, nakazane možnosti problemov in rešitev so le smernice in nikakor niso namenjeni samodiagnosticiranju in samozdravljenju. Ob vsaki nelagodnosti ali bolečini v zobeh ali čeljustih je nujno poiskati profesionalno pomoč zobozdravnika, ki bo izpeljal diagnostiko, vam predlagal možne načine zdravljenja, lahko pa tudi napotil k osebnemu zdravniku ali k ustreznim specialistom.