Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

Same težave z zobmi

Same težave z zobmi
Same težave z zobmi

Živijo! Stara sem 18 let in imam nemalo problemov z zobmi. Vseh vam ne bom opisovala. Najhujši problem imam na stalni sedmici desno zgoraj. Pred približno pol leta mi je zobozdravnica iz tega zoba pulila živec. Tako da je ta zob zdaj “mrtev”. Ampak že po 2 tednih me je zob grozno začel boleti in morala sem dežurnemu zobozdravniku, ki je ugotovil, da živec ni bil do konca odstranjen in da se mi je zagnojilo. Potem je bil do sedaj vse v redu.

Pred dvema tednoma mi je iz tega zoba padla plomba, in čez en teden znova. Zdaj mi je zobozdravnica naredila neko močnejšo plombo. Tu pa so se pojavile težave. Po enem dnevu sem v okolici zoba (na desnih ter na notranji strani lica) dobila afte. Čez dva dni je poklicala zobozdravnica in rekla, da moram nujno na neke vrste operacijo, ker imam vneto notranjost tega zoba (to je menda videla na rentgentskem posnetku zob). Na poseg bom morala čakati okoli 3 tedne. Zelo me boli, zob in dlesni, prav tako pa tudi glava.

Prosim povejte mi, kaj bi lahko bilo narobe. Ne vem, če lahko tej zobozdravnici sploh še zaupam, saj mi še nikoli ni naredila česa pravi čas, vedno sem morala čakati, dokler ni bilo že prepozno. Mislila sem že zamenjati zobozdravnika, ampak menda to ne gre, ker ja, ona “zadolžena” za našo šolo. Kaj naj storim?

 

Očitno se zdravljenje koreninskih kanalov ni izteklo ugodno

Uspeh endodontskega zdravljenja je odvisen od natančnosti, strokovnosti zobozdravnika ter kompleksnosti primera:

  1. Zapletenost koreninskih kanalov: Nekateri zobje imajo kompleksno anatomijo koreninskih kanalov, kar lahko oteži popolno odstranitev vnete ali mrtve zobne pulpe in bakterij. Če nekateri deli koreninskih kanalov ostanejo neprečiščeni, se lahko okužba nadaljuje.
  2. Nepravilno očiščeni koreninski kanali: Če zobozdravnik ne more temeljito očistiti koreninskih kanalov, lahko v njih ostanejo bakterije. Te bakterije se lahko razmnožujejo in povzročajo ponovno okužbo.
  3. Netesna zapora zoba: Po endodontskem zdravljenju je potrebno koreninske kanale zatesniti. Če začasna ali definitivna plomba izgubi svojo funkcionalnost zaradi obrabe ali poškodb, lahko pride do ponovne okužbe.
  4. Neustrezno polnjenje koreninskih kanalov: Če koreninske kanale nepravilno ali nezadostno napolnimo s polnilnim materialom, se lahko okužba še vedno širi v kanalih. Nepopolna polnitev je največkrat posledica zapletenosti poteka koreninskih kanalov (zaviti kanali, razvejani kanali, stranski kanali …).
  5. Poškodba zoba med postopkom: Med endodontskim zdravljenjem se lahko poškoduje zobna korenina ali okolna tkiva. To lahko privede do vnetja ali neuspeha zdravljenja koreninskeih kanalov.
  6. Netesne začasne ali definitivne plombe ali prevleke: Če se na primer prevleka ali plomba ne prilegata dobro, je omogočen prodor bakterij nazaj v koreninske kanale, kar povzroči ponovno okužbo.
  7. Okužba izven koreninskih kanalov: Globoki obzobni žepki ali poke koreninlahko povzročijo ponivno okužbo koreninskih kanalov.
  8. Anatomski dejavniki: Anatomija pacientovih zob (npr. nenavadna oblika korenin, težka dostopnost) lahko oteži učinkovito izvajanje endodontskega zdravljenja.
  9. Sekundarni karies: Če ob plombi ali prevleki nastane sekundarni karies, se vzpostavi komunikacija za bakterije do koreninskih kanalov.
  10. Globoke erozije zobnih vratov: Globoke erozije, ki nastanejo na zobnih vratovih poleg nadležnega skekenja na živih zobeh, lahko pomenijo prodor bakterij v koreninske kanale pri endodontsko oskrbljenih zobeh.

 

Kako pristopimo k zdravljenju koreninskuh kanalov

Načeloma pa je tako, da, kadar na zobu pričakujemo globok kareis (to ocenimo s pregledom) zob predhodno slikamo. Rentgenska slika nam pove, kako globok proti zobnemu živcu je karies, kako obsežen je in ali je zob morda že odmrl. Lokalna rentgenska slika nam pokaže ali je morda na korenini granulom.

Kadar je karies tako globok, da sega v zobni živec –  pulpo, ne glede na to ali je zob še živ ali ne, zobno pulpo – zobni živec odstranimo. Da zobni živec lahko temeljito odstranimo, nam veliko pomaga zobni rentgen. Ko so vsi kanali dobro očiščeni vanje vložimo za nekaj časa zdravilo. Ko ocenimo, da so kanali očiščeni bakterij lahko zob polnimo in plombiramo.
Po polnitvi zob še enkrat rentgensko slikamo, da ocenimo ali je delo potekalo uspešno in do ustrezno napolnjeni vsi kanali. Zobje z bolj zapletenim kanalskim sistemom so lahko kar velik izziv.

 

Ste zaskrbljeni in potrebujete dodatne informacije? Pokličite nas na 031 656 907

Preverite, ali smo že komu odgovorili na enako vprašanje.

Dobro je vedeti še …

Pomembno obvestilo: Zgoraj našteti simptomi, nakazane možnosti problemov in rešitev so le smernice in nikakor niso namenjeni samodiagnosticiranju in samozdravljenju. Ob vsaki nelagodnosti ali bolečini v zobeh ali čeljustih je nujno poiskati profesionalno pomoč zobozdravnika, ki bo izpeljal diagnostiko, vam predlagal možne načine zdravljenja, lahko pa tudi napotil k osebnemu zdravniku ali k ustreznim specialistom.