Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

Še mlečni in hkrati že stalni zobje

Še mlečni in hkrati že stalni zobje
Še mlečni in hkrati že stalni zobje

Skrbi me za hčerko. Stara je šest let. Ima še vse mlečne zobe hkrati pa joj zadaj rastejo stalni. Ali bi bilo v tem primeru najbolje obiskati otroško zobozdravnico. Bojim se namreč, da se stalni zobje ne bodo zravnali.

 

Vaša deklica prihaja v obdobje menjalnega zobovja. Nikar se ne prestrašite, saj to ni čisto nič joj, čisto normalno je. Do približno 12. leta bodo izpadli vsi mlečni zobje, nadomestili jih bodo stalni.

Niste mi napisali za katere zobe gre, predvidevam pa, da za spodnje sekalce, ki včasih izrasejo pred ali za mlečnimi sekalci. Iz napisanega si predstavljam, da gre za situacijo, ko stalni spodnji sekalci izraščajo za mlečnimi.

Stalni zobje izraščajo za mlečnimi
Stalni zobje izraščajo za mlečnimi

 

 

 

 

 

 

Pri izraščanju zob imajo močno vlogo tudi jezik in ustnice oziroma lice. V primeru kot na sliki, bodo delovale sile jezika. Potiskale bodo stalne zobe proti mlečnim in stalni zobje bodo povzročili resorpcijo korenin mlečnih zob. Ti se bodo začeli majati in verjetno bodo izpadli sami. V kolikor se to ne bi zgodilo, pa bo potrebna pomoč zobozdravnika. Dobro pa bi vseeno bilo, da se naročite pri zobozdravniku, da oceni stanje in situacijo spremlja.

Če pa ste mislili na zadnje zobe, je normalno, da stalne šestice izrastejo za mlečnimi peticami in so običajno prvi stalni zobje, ki izrastejo.

 

Vas zanima še kaj in potrebujete dodatne informacije? Pokličite nas na 031 656 907

Preverite, ali smo že komu odgovorili na enako vprašanje.

Dobro je vedeti še …

Pomembno obvestilo: Zgoraj našteti simptomi, nakazane možnosti problemov in rešitev so le smernice in nikakor niso namenjeni samodiagnosticiranju in samozdravljenju. Ob vsaki nelagodnosti ali bolečini v zobeh ali čeljustih je nujno poiskati profesionalno pomoč zobozdravnika, ki bo izpeljal diagnostiko, vam predlagal možne načine zdravljenja, lahko pa tudi napotil k osebnemu zdravniku ali k ustreznim specialistom.