Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

Sistemsko obolenje in umik dlesni

Sistemsko obolenje in umik dlesni
Sistemsko obolenje in umik dlesni

Prosim Vas za pomoč, ker pravzaprav sploh več ne vem, na koga naj se obrnem. Stara sem 40 let in po vsej verjetnosti imam celiakijo. Že od nekdaj imam bolj slabe zobe. Vendar je bilo stanje z rednimi obiski zobozdravnika kar zadovoljivo, do sedaj. Opazila sem, da se mi dlesen umika zgoraj in spodaj. Vidijo se mi skoraj vse zobne korenine. Par zob pri koreninah že tudi gnije.

Odšla sem k zobozdravniku, ta pa mi je dejal, da mi ne more nič pomagati, da gre verjetno za sistemsko obolenje telesa in da naj grem k svoji zdravnici na temeljit pregled. Nakar sem šla do svoje zdravnice, ta pa mi je “lepo” razložila, da moji zobje niso njen problem. Da mi ona tukaj pa res ne more nič pomagati in da naj pač zamenjam zobozdravnika. Tako me pošiljajo od vrat do vrat, mene pa zobje in dlesni vedno bolj bolijo.

Mi lahko prosim pomagate s kakšnim nasvetom, kako lahko v tem primeru pomaga zobozdravnik ali kako naj si pomagam sama.

 

Razumem vašo stisko. Konkretno vam brez pregleda in ostale diagnostike ne morem dati strokovnega odgovora konkretno za vas, lahko pa napišem na splošno glede tega, kar me sprašujete.

Sistemska obolenja lahko vplivajo na umik in vnetje dlesni in obratno

Splošno zdravstveno stanje je zagotovo povezano s spremembami v ustih.  V zadnjem času mnogo sistemskih bolezni povezujemo prav s težavami dlesni in parodontalno boleznijo. Dlesni namreč zelo močno odreagirajo na stres, tudi psihični. Potrebovala bi malo več jasnosti glede tega, da imate “po vsej verjetnosti celiakijo”. Morda ste še v postopku diagnostike? Niste sicer napisali ali je celiakija potrjena, pa tudi če je, je direktno ne povezujemo s parodontalno boleznijo razen preko mehanizma stresa (vsaka bolezen je stres za organizem).

Umik dlesni je zelo verjetno parodontalna bolezen

Po Vašem opisu sodeč imate zelo verjetno napredovalo obliko parodontalne bolezni. Navajate tudi karies zobnih korenin. Koreninski karies je bolj verjetno povezan s prisotnostjo zobnih oblog, lahko pa je tudi znak suhih ust. Pogost, združen s pojavom kislinskih erozij je tudi pri povečani želodčni kislini, na primer GERB – u.

Koreninski karies

Vseeno menim, da je vaša parodontalna bolezen vsaj delno povezana s prisotnostjo zobnih oblog. Za karies in parodontalno bolezen obstaja terapija. Najprej je potrebno vzpostaviti dobro ustno higieno. Naučiti se je potrebno pravilne tehnike čiščenja posameznih skupin zob z običajno zobno ščetko, pravilne tehnike uporabe zobne nitke ter interdentalnih – medzobnih ščetk. Dobra ustna higiena je namreč tudi predpogoj, ki omogoča kvalitetno delo zobozdravnika. Po potrebi lahko parodontalno bolezen, v kolikor je to potrebno, zdravi tudi specialist parodontolog.

Možna je recesija dlesni

Umik dlesni je mogoč tudi zaradi preveč intenzivnega ščetkanja v horizontalni smeri – vzporedno z dlesno. Pojav imenujemo recesija. Razgali se zobna korenina, ki se bolj obrablja in nanjo se raje nabira zobna obloga. Rad se naredi tudi karies.

Predlagam, da se čim prej naročite pri zobozdravniku, opravite tako pregled kot parodontološki pregled ter čiščenje in poliranje zob. Nato pa predlagam popravilo kariesov ter zdravljenje dlesni.

 

Ste zaskrbljeni in potrebujete dodatne informacije? Pokličite nas na 031 656 907

Preverite, ali smo že komu odgovorili na enako vprašanje.

Dobro je vedeti še …

Pomembno obvestilo: Zgoraj našteti simptomi, nakazane možnosti problemov in rešitev so le smernice in nikakor niso namenjeni samodiagnosticiranju in samozdravljenju. Ob vsaki nelagodnosti ali bolečini v zobeh ali čeljustih je nujno poiskati profesionalno pomoč zobozdravnika, ki bo izpeljal diagnostiko, vam predlagal možne načine zdravljenja, lahko pa tudi napotil k osebnemu zdravniku ali k ustreznim specialistom.