Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

Šivi po puljenju zoba so se strgali

Šivi po puljenju zoba so se strgali
Šivi po puljenju zoba so se strgali

Pozdravljeni bil na odstranitvi zoba in rano so mi zašili. Šive naj bi šel odstranit po tednu dni. Ampak šivi so mi v včeraj popustili oziroma se “strgali”. Naj počakam na datum obiska, ko sem naročen ali naj grem kam na prvo pomoč?

 

Nimam sicer podatka koliko časa so šivi bili v ustih, da bi vam odgovorila konkretno za vaš primer. Če so bili šivi na svojem mestu dan ali dva so že opravili večino svoje funkcije. Če se rana ni široko razprla in če ne krvavite ne pričakujemo komplikacij.

Običajno je, da se po nekaj dneh šivi »razrahljajo«, postanejo ohlapni. To je normalno v procesu zdravljenja, saj oteklina izzveni, v poteku celjenja pa se tkivo nekoliko skrči. Takrat je potrebno paziti, da pri hranjenju ali čiščenju zob ne potrgate šivov, saj sama nit se ne bo strgala, strgala se bo dlesen. Kadar je nit iz materiala, ki se sam razgradi pa šivov ni potrebno odstranjevati, saj odpadejo sami.

Pri čiščenju v tem predelu pa bodite pozorni tudi, da ne bi segali v rano in odstranili krvnega strdka, ki rano zapira. Na kontrolo pa le pojdite kot vam je naročeno.

Ste zaskrbljeni in potrebujete dodatne informacije? Pokličite nas na 031 656 907

Preverite, ali smo že komu odgovorili na enako vprašanje.

Dobro je vedeti še …

Pomembno obvestilo: Zgoraj našteti simptomi, nakazane možnosti problemov in rešitev so le smernice in nikakor niso namenjeni samodiagnosticiranju in samozdravljenju. Ob vsaki nelagodnosti ali bolečini v zobeh ali čeljustih je nujno poiskati profesionalno pomoč zobozdravnika, ki bo izpeljal diagnostiko, vam predlagal možne načine zdravljenja, lahko pa tudi napotil k osebnemu zdravniku ali k ustreznim specialistom.