Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

Skelenje zob ob uživanju sadja

Skelenje zob ob uživanju sadja
Skelenje zob ob uživanju sadja

Že precej časa me ob večji količini (2-4 pomaranče) začnejo naslednji dan skeleti sprednji zobje to traja nekaj dni potem pa, če ne zaužijem več sadja bolečina izgine.

 

Skelenje povzroča prepustna zobovina

Glede na opisano, gre za reobčutljivost zobnih vratov. Kljub skelenju nikar pa ne prenehajte uživati svežega sadja in zelenjave. Zdaj v zimskem času jih boste še kako potrebovali. Kot je že ugotovil vaš zobozdravnik, vam opisano skelenje povzročajo občutljivi zobni vratovi.

Pri preobčutljivih zobnih vratovih pride do delnega umika dlesne in razgali se del zobne korenine tik ob dlesni – zobni vrat. Zaradi mehanskih in kemičnih dražljajev se cement s take korenine hitro odstrani in občutljivi dentin (zobovina, ki leži pod sklenino in cementom) je izpostavljen vsem dražljajem v ustni votlini.

Vzroki za skeleče zobe

Vzrok razgaljene zobne korenine je lahko umik dlesni, kronične parodontalne bolezni, posledica kirurških posegov, nepravilnega položaja zob v zobnem loku ali napačnega ščetkanja zob. Zobje z razgaljenimi zobnimi koreninami postanejo občutljivi na hladno in toplo, pa tudi na nekatere bolj slane ali kisle jedi ter pri ščetkanju. Skelenje se poslabša, kadar uživamo več kislih jedi, kot na primer zelo kisle solate, kisla jabolka, limonade, sladkarije, in gazirane pijače (te imajo ph = 2).

Kako si lahko pomagate

Po zaužitju takih jedi je priporočljivo izpiranje ust z vodo. Tako preprečite, da bi te kisline dlje časa delovale na razgaljeno zobno korenino in dodatno raztapljale dentin. Skelenje si lahko ublažite tudi z uporabo zobnih past za občutljive zobne vratove (te dosežejo svoj učinek šele po nekaj tedenski redni uporabi). Bistvena je tudi pravilna tehnika ščetkanja zob.

Kdaj k zobozdravniku

V primeru hujšega skelenja pa priporočam obisk pri zobozdravniku. Svetoval vam bo pravilno tehniko ščetkanja zob, s katero ne boste dodatno poškodovali že razgaljene zobne korenine. V ordinaciji imamo na voljo premaze, ki za nekaj časa ublažijo težave. V kolikor zobna korenina ni samo razgaljena, ampak se na njej pojavi tudi vdolbina, ki ji rečemo erozija, jo lahko zobozdravnik zapolni, plombira.

 

Vas zanima še kaj in potrebujete dodatne informacije? Pokličite nas na 031 656 907

Preverite, ali smo že komu odgovorili na enako vprašanje.

Dobro je vedeti še …

Pomembno obvestilo: Zgoraj našteti simptomi, nakazane možnosti problemov in rešitev so le smernice in nikakor niso namenjeni samodiagnosticiranju in samozdravljenju. Ob vsaki nelagodnosti ali bolečini v zobeh ali čeljustih je nujno poiskati profesionalno pomoč zobozdravnika. Izpeljal bo diagnostiko, vam predlagal možne načine zdravljenja, lahko pa tudi napotil k osebnemu zdravniku ali k ustreznim specialistom.