Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

Skelenje zob

Skelenje zob
Skelenje zob

Stara sem 16 let in imam kar zdrave zobe. Včeraj (petek) pa me je začel skeleti zob, vendar zelo malo. Danes (sobota) pa me že zelo močno skeli. Gre za prednji spodnji zob. Sedaj pa se mi je bolečina razširila še na sosednji zob. To se mi je zgodilo že večkrat, vendar pa nimam težav z zobmi. Do zdaj še nimam nobene plombe in oktobra sem imela pregled pri zobozdravnici in je rekla, da je vse v redu.

Ali je možno, da imam luknjo v zobu in ali je možno, da bi se mi to zgodilo v 2 dneh? Ali se luknja v zobu pozna že kaj mesecev prej in bi mi jo zobozdravnica opazila. Zelo mi je neprijetno, če ugriznem skupaj in če se dotaknem zoba, saj me močno zaskeli. Ali gre torej lahko za luknjo v zobu in, če bi se luknja res lahko razbolela kar naenkrat in to v dveh dneh? Dlesen pod zobom me ne boli oziroma skeli. Občutljiv je le zob in zob poleg njega.

 

Težave so najverjetneje posledica skritega kariesa

Skelenje zob je lahko posledica kariesa ali morda vnetja dlesni s pridruženimi znaki občutljivega zobnega vratu. Zob lahko boli na ugriz ali dotik, kadar je vneta zobna pulpa (živec), kadar je vneto obzobno tkivo ali če ste se v zob udarili. Zob skeli, kadar imamo karies, ali če je občutljiv zobni vrat.

Karies zagotovo ni nastal v dveh dneh, zob pa se lahko razboli v dveh dneh, če je dlje časa prisoten karies. Lahko gre tudi za skriti karies, to je karies na skritih mestih, ki ga pri pregledu ne moremo opaziti. Po podatkih v svetovni literaturi ga je 30% – 50%. Ta odstotek močno zmanjša dodatna diagnostična preiskava, rentgensko slikanje.

Smiselno je pomisliti na poko zoba

Pri zobeh, kjer ne moremo ugotoviti kariesa, zob pa je boleč, je smiselno pomisliti tudi na poko zoba. Morda ste se udarili v zob, ali kaj tršega zagriznili?

 

Ste zaskrbljeni in potrebujete dodatne informacije? Pokličite nas na 031 656 907

Preverite, ali smo že komu odgovorili na enako vprašanje.

Dobro je vedeti še …

Pomembno obvestilo: Zgoraj našteti simptomi, nakazane možnosti problemov in rešitev so le smernice in nikakor niso namenjeni samodiagnosticiranju in samozdravljenju. Ob vsaki nelagodnosti ali bolečini v zobeh ali čeljustih je nujno poiskati profesionalno pomoč zobozdravnika, ki bo izpeljal diagnostiko, vam predlagal možne načine zdravljenja, lahko pa tudi napotil k osebnemu zdravniku ali k ustreznim specialistom.