Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

Škrtanje z zobmi – bruksizem

Škrtanje z zobmi - bruksizem
Škrtanje z zobmi – bruksizem

Nikakor si ne znam odgovoriti na vprašanje, kako je možno, da pri 22 letih, med spanjem vsako noč še vedno močno škripam z zobmi. Zanima me, če je to mogoče kako povezano s psiho? Ali je to nevarno? Kako lahko to odpravim?

 

Bruksizem –  ko ponoči žvečimo probleme

Pojavu, ki ga opisujete pravimo bruksizem. Lahko ga povzročajo motnje v ugrizu, tako da pacient nezavedno ves čas “brusi” previsok zob, ali pa je motnja psihična. To pa nikakor ne pomeni, da je z vami kaj narobe. Mnogo ljudi stiska zobe ali nezavedno škrta z zobmi, kadar so napeti, pa se tega niti ne zavedajo. Neki profesor je paciente z bruksizmom simpatično opisal kot ljudi, ki s svojimi problemi nočejo obremenjevati drugih, zato jih skušajo ponoči prežvečiti.

Bruksiramo na več načinov

Bruksizem se pojavlja v več oblikah, načinih. Lahko le kot stiskanje zob ali pa kot pravo škrtanje – drgnjenje zobnih površin enega zoba ali skupine zob. Včasih pa le potiskanje spodnje čeljusti v neko smer.

Bruksizem povzroča poškodbe zob

Kadar ta pojav ni samo nezavedno stiskanje zob, ampak pravo, hudo škrtanje, seveda to lahko povzroči pretirano obrabo zob, celo poškodbe zob. Če taka motnja traja dlje, lahko pride do prekomerne obrabe zob, znižanja ugriza in spremenjenega videza obraza. Obrabljeni zobje postanejo občutljivi na kemijske in toplotne dražljaje. Prizadet je lahko tudi čeljustni sklep. Srečamo ga v vseh obdobjih, celo pri triletnih otrocih.

Kaj povzroča bruksizem

Začne se lahko zaradi psihičnega stresa, ali slučajne kretnje, ki preide v navado (strokovno bruksizem uvrščamo med razvade).
Za bruksizem se izdela opornico za zobe, ki jo nosite ponoči. Ta onemogoči gibe škrtanja. Kadar  redno nosite tako opornico refleks počasi ugasne. Lahko pa se spet pojavi ob povečanem stresu.

 

Ste zaskrbljeni in potrebujete dodatne informacije? Pokličite nas na 031 656 907

Preverite, ali smo že komu odgovorili na enako vprašanje.

Dobro je vedeti še …

Pomembno obvestilo: Zgoraj našteti simptomi, nakazane možnosti problemov in rešitev so le smernice in nikakor niso namenjeni samodiagnosticiranju in samozdravljenju. Ob vsaki nelagodnosti ali bolečini v zobeh ali čeljustih je nujno poiskati profesionalno pomoč zobozdravnika, ki bo izpeljal diagnostiko, vam predlagal možne načine zdravljenja, lahko pa tudi napotil k osebnemu zdravniku ali k ustreznim specialistom.