Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

Slabi stalni zobje

Slabi stalni zobje
Slabi stalni zobje

Imam 6,5 let starega sina, kateremu je zobozdravnica ugotovila, da ima slabo sklenino. (nepravilna mineralizacija). Izraščene ima vse šestice, spodnje enice in izrašča mu zgornja enica. Spodnje šestice je zobozdravnica pravočasno zaščitila. Na gornjih šesticah pa ima že luknje. To gornjo šestico je zobozdravnica povrtala in vstavila zdravilo, druga še čaka na popravilo.

Naročeni smo enkrat na mesec. Na spodnjih enkah sta se mu pojavili dve beli pikici, za katere je zobozdravnica dejala, da sta posledici slabe sklenine. Rada bi vaš nasvet, kako najbolje poskrbeti za take zobke. Zobozdravnica je svetovala le skrbno higieno s fluorirano zobno pasto. Ali je to vse, kar lahko storimo? Ali bi bilo dobro take zobke zaščititi s kakšnim premazom? Kaj pa fluonatril tabletke? Zaskrbljena mama.

 

Pri otrocih s slabo sklenino (nepravilno mineralizacijo), je potrebno posebno skrbno nadzorovati ustno higieno, da se zmanjša tveganje za nastanek zobne gnilobe. Stanje, ki ga opisujete se imenuje amelogenesis imperfecta.

Pomembno pri amelogenesis imperfecta:
  1. Redna in pravilna ustna higiena: Otroka naučite, kako pravilno umivati zobe. Uporabljajte zobno ščetko z mehkimi vlakni in zobno pasto s primerno količino fluora. Pomembno je, da umivanje zob postane del dnevne rutine, ki se izvaja vsaj dvakrat na dan, zjutraj in zvečer pred spanjem.
  2. Zdrava prehrana: Zmanjšajte vnos sladkih in kislih živil ter pijač, saj ti lahko demineralizirajo prizadeto zobno sklenino. Otroka spodbujajte k zdravi prehrani, bogati z vlakninami, sadjem, zelenjavo, in mlečnimi izdelki.
  3. Fluoridi: Fluoridi so koristni pri krepitvi zobne sklenine. Uporaba fluorirane zobne paste je ključna. Vprašajte svojega otroškega zobozdravnika o morebitni uporabi fluoridnih gelov ali premazov za dodatno zaščito.
  4. Redni zobozdravnikua: Redni pregledi pri otroškem zobozdravniku so ključni. Otroški zobozdravnik bo lahko pravočasno opazil morebitne spremembe na zobeh in predlagal ustrezen ukrep.
Fluor le v priporočenih količinah

Fluorove tabletke se ne uporabljajo več. Princip delovanja fluorovih tabletk je, da se fluor vgradi v zobovino v času, ko se zob tvori in izrašča. Ko pa je zob že izrasel, tabletke nimajo vpliva. Učinkovito pa je topikalno fluoriranje, v obliki zobnih past, želejev ali profesionalnih premazov.

Otrok pri 6,5 letih nekaj zobne paste med umivanjem zob lahko tudi pogoltne, zato s fluorom za domačo uporabo previdno, da ga ne zaužije preveč. Kot navajate so najbolj prizadete šestice, sekalci pa manj. To je dober znak, da bodo ostali stalni zobje prizadeti v manjši meri ali pa sploh ne.

Najpomembneje je, za zobke izdatno čistite in da redno hodite na kontrole k svoji zobozdravnici. Sproti Vam bo svetovala glede na stanje zob Vašega sina. Zobe se lahko fluorira, vendar morajo biti načeloma prej sanirani. Visoko fluorirane zobne paste bodo zobke gotovo zaščitile.

 

Vas zanima še kaj in potrebujete dodatne informacije? Pokličite nas na 031 656 907

Preverite, ali smo že komu odgovorili na enako vprašanje.

Dobro je vedeti še …

Pomembno obvestilo: Zgoraj našteti simptomi, nakazane možnosti problemov in rešitev so le smernice in nikakor niso namenjeni samodiagnosticiranju in samozdravljenju. Ob vsaki nelagodnosti ali bolečini v zobeh ali čeljustih je nujno poiskati profesionalno pomoč zobozdravnika, ki bo izpeljal diagnostiko, vam predlagal možne načine zdravljenja, lahko pa tudi napotil k osebnemu zdravniku ali k ustreznim specialistom.