Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

Slabi zobje in hud strah pred zobozdravnikom

Slabi zobje in hud strah pred zobozdravnikom
Slabi zobje in hud strah pred zobozdravnikom

Star sem 29 let in imam zelo slabe zobe.Imam kar nekaj gnilih zob in pa še od mladosti velik strah pred zobozdravnikom. Že nekaj časa se prepričujem, da je skrajni čas za obisk pri zobozdravniku, vendar se ne in ne morem odpraviti. Rad bi imel lepe zobe, če je to sploh še mogoče. Tudi umetne, sploh ni pomembno. Zanima pa me tudi, če obstaja kirurško popravljanje zob-pod narkozo?

Prav zagotovo, vam povem, da je strah votel, okoli pa ga nič ni. Napaka je ravno v tem, če greste k zobozdravniku vedno le, ko že neznosno boli, in tako nizate eno negativno izkušnjo za drugo. Kadar pridete po pomoč, ko že nekaj dni neznosno boli, zobozdravnik težko odvzame bolečino takoj, navadno traja nekaj časa, da bolečina popusti, in tudi sam poseg je običajno boleč. Zato vam svetujem, da hodite redno, tudi ko ne boli.

Sanacija zob v splošni anesteziji je rezervirana za paciente, ki psihično in / ali fizično niso sposobni sodelovati pri popravilu zob, za huje mentalno retardirane paciente.

Poprosite prijatelja, dekle ali ženo, naj gre z vami na nekaj prvih obiskov, dokler se ne znebite strahu. Pri zobozdravniku se lahko dogovorite za premedikacijo (zdravilo, ki ga vzamete pred posegom, da Vas bo manj strah). Predvsem se morate sprijazniti, da to pač morate, saj tega nihče ne more opraviti namesto Vas. Zagotovo je danes popravilo zob mogoče brez bolečin.

 

Vas zanima še kaj in potrebujete dodatne informacije? Pokličite nas na 031 656 907

Preverite, ali smo že komu odgovorili na enako vprašanje.

Dobro je vedeti še …

Pomembno obvestilo: Zgoraj našteti simptomi, nakazane možnosti problemov in rešitev so le smernice in nikakor niso namenjeni samodiagnosticiranju in samozdravljenju. Ob vsaki nelagodnosti ali bolečini v zobeh ali čeljustih je nujno poiskati profesionalno pomoč zobozdravnika, ki bo izpeljal diagnostiko, vam predlagal možne načine zdravljenja, lahko pa tudi napotil k osebnemu zdravniku ali k ustreznim specialistom.