Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

Slabi zobje, otrok pa ne dovoli

Slabi zobje otrok pa ne dovoli
Slabi zobje otrok pa ne dovoli

Sin je star 2 leti in pol in ima zgornje sprednje zobe že črne enega pa celo zlomljenega. Dostikrat ga bolijo. Pri zdravniku noče odpret ust. Kaj svetujete?

 

Svetujem Vam, da se z njim čim več ukvarjate in mu skozi igro približate zobozdravnika. Morda se doma igrajte zobozdravnika in mu dovolite, da je on Vaš zobozdravnik. In obratno. Vzemite razne igrače in naj hodijo k zobozdravniku …

Nikoli mu ne recite, da ga ne bo nič bolelo in da bo vsega konec v nekaj sekundah. Lahko ga bo rahlo bolelo in mu dajte za primer kako manj bolečo izkušnjo, tako bo morebitno bolečino, ki se lahko prenese že pričakoval in ne bo burno odreagiral ob vsakem dotiku.

Nikoli v njegovi prisotnosti ne govorite o neprijetnih izkušnjah pri zobozdravniku. Počasi bo spoznal, da druge izbire pač ni, saj boleči zob tudi ni prijetna izkušnja. Kljub temu, da ne dovoli, ga redno vodite k svojemu zobozdravniku vsaj na preglede. Če ga vedno peljete le ko ga boli, to pomeni, da bo zobozdravnika vedno povezoval z bolečino.

V skladu z medicinsko etiko, naj zobozdravnik ne bi opravil nobenega posega na silo, razen če gre za življenjsko ogroženost. Da bo dovolil, mu morate sami pomagati, saj ga najbolj poznate in veste kakšen način je učinkovit. Kar pogumno, vztrajajte, trud bo zagotovo poplačan.

 

Vas zanima še kaj in potrebujete dodatne informacije? Pokličite nas na 031 656 907

Preverite, ali smo že komu odgovorili na enako vprašanje.

Dobro je vedeti še …

Pomembno obvestilo: Zgoraj našteti simptomi, nakazane možnosti problemov in rešitev so le smernice in nikakor niso namenjeni samodiagnosticiranju in samozdravljenju. Ob vsaki nelagodnosti ali bolečini v zobeh ali čeljustih je nujno poiskati profesionalno pomoč zobozdravnika, ki bo izpeljal diagnostiko, vam predlagal možne načine zdravljenja, lahko pa tudi napotil k osebnemu zdravniku ali k ustreznim specialistom.