Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

Smrdeč modrostni zob

Smrdeč modrostni zob
Smrdeč modrostni zob

Približno leto ali dve imam modrostni zob na obeh straneh spodaj. Za zgoraj sploh ne vem. V glavnem problem je v tem, da mi eden (na spodnji levi strani) zelo zaudarja in je že nekaj časa “oblečen” v dlesen oziroma roza meso, izpod katerega prihaja neznosen vonj. Vsakič, ko si krtačim ta predel pričnem krvaveti. Kaj se, da narediti? Je najboljša možnost puljenje?

 

Potrebno je pogledati, ali vonj prihaja le od oblog, ki se nahajajo pod dlesno, ki pokriva zob, ali je morda že prisoten karies. V kolikor je zob pod dlesno, ki ga pokriva tako kariozen, da je za izpulit, in če nima prostora, da izraste, je res najboljša rešitev, da se ga odstrani.

V kolikor je zob mogoče ohraniti, se morda lahko odreže dlesen, ki ga pokriva. Ta postopek imenujemo gingivotomija. Opravi se lahko v zobozdravniški ordinaciji pod lokalno anestezijo z električnim nožkom imenovanim elektrotom. Če je dlesen zelo masivna, zob pod njo pa relativno zdrav, to opravi kirurg, saj rano, ki nato nastane zašije s kirurškim šivom ali dvema. Ni pa to vedno mogoče. Če je mogoče, je poseg je kratek in neboleč, rezultat pa je dobra dostopnost takega zoba za čiščenje.

Za osmice velja le eno pravilo. Ni pravila. Popestrijo nam življenje.

 

Ste zaskrbljeni in potrebujete dodatne informacije? Pokličite nas na 031 656 907

Preverite, ali smo že komu odgovorili na enako vprašanje.

Dobro je vedeti še …

Pomembno obvestilo: Zgoraj našteti simptomi, nakazane možnosti problemov in rešitev so le smernice in nikakor niso namenjeni samodiagnosticiranju in samozdravljenju. Ob vsaki nelagodnosti ali bolečini v zobeh ali čeljustih je nujno poiskati profesionalno pomoč zobozdravnika, ki bo izpeljal diagnostiko, vam predlagal možne načine zdravljenja, lahko pa tudi napotil k osebnemu zdravniku ali k ustreznim specialistom.