Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

Spodnja totalna proteza

Spodnja totalna proteza
Spodnja totalna proteza

Stara sem 69 let in imam velik problem. Strah me je spodnje proteze, zgornjo sem namreč dobila pri dvajsetih letih in lahko si mislite kaj sem takrat prestajala. Sedaj pa me čaka še spodnja in po vsem, kar mi drugi pripovedujejo. Kako težko je nositi obe sploh pa spodnjo protezo. Ne vem, kaj naj storim? Prosim pomagajte mi s kakšnim nasvetom, ker dobiti moram pa obe, spodnjo in novo zgornjo. Kakšni zobje so najbolj primerni (keramika) in pa kako priti do ustnega kirurga zaradi vsadkov, vsaj nekaj za spodnjo protezo? Pa, če mogoče veste približno koliko stane tak vsadek?

 

Res prinese spodnja totalna proteza nekaj sprememb. Navaditi se je namreč potrebno žvečiti hrano na obeh straneh hkrati. Spodnjo protezo se je potrebno naučiti stabilizirati z licem in jezikom med hranjenjem in govorom. Predvsem je pomembno, da protezo sprejmete, je ne odklanjate, saj to je že pol uspeha. Dobro izdelano totalno protezo pacienti hitro vzamejo za svojo, tako da nekateri celo spati ne morejo brez nje. Pri posebno nizkem spodnjem alveolarnem grebenu (malo izraženo čeljustjo) se ta lahko naredi po posebni metodi dela, tako da čimbolj sedi na grebenu.
Zobje v protezah so navadno navadni akrilatni, ali taki, ki imajo primesi keramike in so zato bolj odporni na obrabo in izgledajo bolj naravno. Zobje iz čiste keramike se uporabljajo redko, ker je taka proteza težka.

Morda pa razmislite, da bi imela spodnjo protezo na implantatih? Prav tako lahko razmislite o protezi na implantatih, ki ponujajo boljšo stabilnost in udobje med žvečenjem in govorjenjem.

 

Imate podobno težavo? Naročite se in pomagali vam bomo: 031 656 907

Preverite, ali smo že komu odgovorili na enako vprašanje.

Dobro je vedeti še …

Pomembno obvestilo: Zgoraj našteti simptomi, nakazane možnosti problemov in rešitev so le smernice in nikakor niso namenjeni samodiagnosticiranju in samozdravljenju. Ob vsaki nelagodnosti ali bolečini v zobeh ali čeljustih je nujno poiskati profesionalno pomoč zobozdravnika, ki bo izpeljal diagnostiko, vam predlagal možne načine zdravljenja, lahko pa tudi napotil k osebnemu zdravniku ali k ustreznim specialistom.