Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

Stalna enka štrli ker je izraščala nad mlečno, kdaj k ortodontu?

Stalna enka štrli ker je izraščala nad mlečno, kdaj k ortodontu?
Stalna enka štrli ker je izraščala nad mlečno, kdaj k ortodontu?

Prosila bi za nasvet glede zob pri 6-letnemu otroku. 6-letna hčerka je imela prednje zgornje /mlečne/ zobke zelo slabe tako, da so se ji obrabili do dlesni. Ker je imela dlesni tudi vnete, sem zobozdravnici predlagala, da omenjene /mlečne/ zobke odstrani, saj sem tudi opazila, da se ji je dlesen spredaj /enka levo zgoraj/ pobelila. Zobozdravnico opozorila, da hčerki raste nov zob, kateri bo zaradi mlečnih zrasel nepravilno.

Zobozdravnica je oklevala z izdrtjem mlečnih zobkov tako, da sem morala po pomoč v Ljubljano, kjer so hčerki na stomatološki kliniki odstranili omenjene mlečne zobke. Vendar na žalost prepozno, saj je enka zgoraj zaradi mlečnih, ki so jo ovirali, zrasla nepravilno in sicer je prebila dlesen previsoko, raste pa tudi postrani. To je sedaj, ko je zrasel tudi zob enka desno zelo dobro videti.

Glede vsega opisanega me zanima, kdaj je čas za obisk ortodonta? Zobozdravnica vztrajno zatrjuje, da se bodo zobki lahko popravili in da obisk ortodonta še ni potreben in tudi pomoč ortodonta ni možna, dokler ne zrastejo vsi zobki, oziroma, dokler mlečnih ne nadomestijo pravi zobje.

 

Dajte naravi čas

Menim, da ima vaša zobozdravnica prav in se bodo zobki najverjetneje sami uravnali, če le enkica, ki nima prave smeri ne rase preveč iz prave smeri.

Trenutno je smiselno dati naravi nekaj časa, da sama uredi kar zmore. Do ortodonta je običajno smiselno, ko izrase jo vsaj vsi sekalci zgoraj in spodaj (šestice so verjetno že izrasle). Korenina enkice še ni do konca oblikovana in dorasla, kost pa je mehka in ima dober rastni potencial. Običajno male položajne nepravilnosti v izrasti zob izravnajo normalne uravnotežene sile ustnice in jezika, ki delujejo na tak zobek. Le nekaj časa potrebujejo.

Ortodontska obravnava, ko izrasejo stalni zobje

V kolikor pa bodo položajne anomalije ostale, se jih lahko kasneje korigira s fiksno ortodontijo. Vendar šele, ko izrasejo tudi trojke, to pa je običajno med desetim in dvanajstim letom.

 

Vas zanima še kaj in potrebujete dodatne informacije? Pokličite nas na 031 656 907

Preverite, ali smo že komu odgovorili na enako vprašanje.

Dobro je vedeti še …

Pomembno obvestilo: Zgoraj našteti simptomi, nakazane možnosti problemov in rešitev so le smernice in nikakor niso namenjeni samodiagnosticiranju in samozdravljenju. Ob vsaki nelagodnosti ali bolečini v zobeh ali čeljustih je nujno poiskati profesionalno pomoč zobozdravnika, ki bo izpeljal diagnostiko, vam predlagal možne načine zdravljenja, lahko pa tudi napotil k osebnemu zdravniku ali k ustreznim specialistom.