Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

Stare – sive – nove – bele plombe

Stare – sive – nove – bele plombe
Stare – sive – nove – bele plombe

Prosim za vaše mnenje in nasvet glede mojih zob. Star sem 52 let in imam nekaj vprašanj.

Na notranji strani prednjih dveh sekalcev imam plombi stari 22 let, so sive in ne vem iz kakšnega materiala so, so pa še dokaj stabilne. Ali je smiselno jih zamenjati?

Drug problem imam s kočnikom, ker mi je v dveh mesecih že dvakrat izpadla siva plomba. Sem šel ponovno k zobozdravnici, da mi je zaplombirala zob in to z belo plombo. Sedaj po treh tednih sem opazil, da se mi je plomba tako močno obrabila, da je na eni strani ni več.

Pripomnim naj še, da mi je zdravnica ob plombiranju dejala, da če mi zopet izpade ta plomba, sem samoplačnik. Sprašujem se, ali je to res možno. Kaj pa, če gre za slabo storitev zasebne zobozdravnice, ali ceneni zalivni material?

Hvala za odgovor in mnogo uspeha pri delu.

Plomb, ki so tesne in nimajo sekundarnega kariesa ni potrebno menjati

Napisali ste, da sta plombi iz zadnje strani sprednjih sekalcev sivi.  Predvidevam, da sta izdelani iz amalgama. V kolikor sta plombi estetsko in funkcionalno ustrezni, menim, da menjava ni potrebna.

 

Možni vzroki izpadanja plombe

Na drugo vprašanje Vam težko konkretno odgovorim brez pregleda, zato Vam bom odgovorila na splošno. Iz Vašega opisa ne morem oceniti, kakšen material je uporabila zobozdravnica. Kadar plomba iz nekega zoba izpade dvakrat ali trikrat je za to običajno nek vzrok. Običajno je to obsežna destrukcija zobne krone.

Po pravilih OZZ (Pravila obveznega zdravstvenega zavarovanja) Vam nova plomba na istem zobu pripada vsake 3 leta ob pogoju, da stara ni več ustrezna ali pa se je pojavil karies. 3 leta je trajnostna doba za plombo. Doba garancije je 9 mesecev. To pomeni, da Vam je v tem obdobju izvajalec dolžan na svoje stroške narediti novo plombo. Seveda ob pogoju, da plomba ni izpadla zaradi morebitnega dodatnega odloma dela zoba.

 

Kadar s plombiranjem ne moremo obnoviti zoba, ga oskrbimo s prevleko

Kadar je destrukcija zobne krone tako velika, da se zoba ne da več obnoviti s plombiranjem, Vam po Pravilih OZZ pripada prevleka,  V primeru, ko Vam pripada, in je indicirana prevleka, vi pa vztrajate pri izdelavi plombe pred potekom trajnostne dobe, ste za tako plombo samoplačnik. Rekonstrukcija  zob žal ni mogoča le s plombiranjem.