Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

Strah pred zobozdravniki in zdravljenje zoba

Strah pred zobozdravniki in zdravljenje zoba
Strah pred zobozdravniki in zdravljenje zoba

Že od malega se bojim zdravnikov, še najbolj pa zobozdravnikov. Že samo ob misli, da bi morala k zobozdravniku, mi gre na jok. Iz enega zoba mi je padla plomba in takrat sem šla k zobozdravniku. Dal mi je neko zdravilo in me naročil za drugič. Ko sem drugič prišla me je zob še vedno bolel in mi je dal še enkrat zdravilo vendar me je opozoril, da če me bo naslednjič še bolelo, da mi bo omrtvičil živec. Potem sem slišala več razlag, kako to zgleda in nisem več šla, ker me je bilo preveč strah. Rada bi, da mi obrazložite ta poseg in če imate mogoče kakšen nasvet, kako naj se znebim strahu do zobozdravnikov.

 

O anatomiji zoba

Da bi Vas ne bilo strah, Vam bom opisala, kako poteka koreninsko zdravljenje zoba. Zob ima v notranjosti po vsej dolžini votlinico, v kateri je pulpa – živo tkivo, pacienti ga imenujete zobni živec. Pulpa je iz arterij, ven, živčnih vlaken in veziva. Del votlinice, ki se nahaja v kroni zoba imenujemo pulpna komora, del, ki se nahaja v korenini pa koreninski kanal. Zob, ki ima več korenin ima tudi več koreninskih kanalov. Praviloma najmanj enega v eni korenini.

O zdravljenju koreninskih kanalov

Za zdravljenje korenin zoba se odločimo, kadar je zobna gniloba tako močno okvarila zob, da je dosegla področje zobne pulpe. Kadar zobna gniloba doseže pulpo, se ta vname in odmre. Tako pulpo je potrebno odstraniti. To bo napravil vaš zobozdravnik, če se bodo bolečine nadaljevale, Z iglicami  izpraskamo zobno pulpo in v votlinico ter koreninske kanale, kjer se je nahajala pulpa vložimo zdravilo.

Kolikokrat moramo zdravilo zamenjati je odvisno od tega, kako okuženi so koreninski kanali. Namen je doseči čim boljšo sterilnost koreninskega kanala, da lahko zob uspešno napolnimo. Zdravilo menjamo na 14 dni do tri tedne, oziroma tako pogosto, kot to zahteva sam postopek zdravljenja.

Kadar gre le za vnetje ali odmrtje pulpe brez prisotnosti granuloma, je dovolj zamenjati zdravilo enkrat ali dvakrat. Kadar zdravimo granulom, je potrebna večkratna menjava zdravila, lahko na daljše časovno obdobje. Pri vsaki menjavi zdravila zob zapremo z začasno plombo.

Polnitev koreninskih kanalov

Ko zobozdravnik oceni, da je dosegel največjo možno sterilnost kanalov, se odloči zob polniti. To pomeni zapolniti koreninske kanale z definitivno polnitvijo. To naredimo s posebno maso, ki jo vnesemo v koreninske kanale, v to maso pa vložimo posebne zatičke iz guttaperche. Masa se v kanalu strdi in tako zatesni, dobro zapre, koreninski kanal. Ta masa, če je zdravljenje uspešno, ostane v zobu za vedno. Po polnitvi navadno naredimo še kontrolni rentgenski posnetek in pri naslednjem obisku plombico, če je bila polnitev uspešna. Dokončen uspeh zdravljenja ocenjujemo po enem letu, praviloma s kontrolnim rentgenskim posnetkom.

Kako se znebiti strahu pred zobozdravnikom

Danes se lahko večina zobozdravstvenih storitev opravi neboleče. Možno je tudi dobiti zdravilo, ki ga vzamete, preden ste naročeni na zobozdravniški poseg, tako da ga ne doživite tako stresno. Zdravilo Vam lahko predpiše zobozdravnik. Za neboleče delo uporabljamo lokalno anestezijo, pacienti bolj poznate izraz “injekcijo”. Lokalna anestezija je postopek, da napravimo področje, kjer bomo delali neobčutljivo za bolečino. Pol uspeha je že to, da ste si priznali, da vas je strah. Svetujem, da si izberete zobozdravnika, s katerim boste vzpostavili zaupen odnos. Predvsem ga takoj na začetku seznanite s svojim strahom. Tako se bosta pred vsakim posegom pogovorila, kako bo poseg potekal in koliko časa bo trajal. Sčasoma se boste bali vse manj in manj. Strah je namreč v sredini votel, zunaj ga pa nič ni.

 

Ste zaskrbljeni in potrebujete dodatne informacije? Pokličite nas na 031 656 907

Preverite, ali smo že komu odgovorili na enako vprašanje.

Dobro je vedeti še …

Pomembno obvestilo: Zgoraj našteti simptomi, nakazane možnosti problemov in rešitev so le smernice in nikakor niso namenjeni samodiagnosticiranju in samozdravljenju. Ob vsaki nelagodnosti ali bolečini v zobeh ali čeljustih je nujno poiskati profesionalno pomoč zobozdravnika, ki bo izpeljal diagnostiko, vam predlagal možne načine zdravljenja, lahko pa tudi napotil k osebnemu zdravniku ali k ustreznim specialistom.