Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

Strah pred zobozdravnikom – karies in zadah

Strah pred zobozdravnikom - karies in zadah
Strah pred zobozdravnikom – karies in zadah

Stara sem 20 let in imam probleme s kariesom. Pred pol leta smo imeli pregled, kjer mi je zobozdravnik predlagal čimprejšnji pregled pri svojemu zobozdravniku. Ker nisem imela bolečin in me je bilo zelo strah obiska pri zobarju, sem odlašala vse do sedaj. Zadnje čase me moti obupen zadah, ko se zjutraj zbudim in me zanima, če se sploh se da pomagati. Si lahko na kakršen koli način sama pomagam, ker se resnično bojim srečanja z zobozdravnikom.

 

Glede kariesa

Karies pogosto ne boli, dokler ne seže skoraj do zobne pulpe. Če karies ni pravočasno odstranjen in narejena plomba, lahko bakterije prodrejo do zobne pulpe – zobnega živca. Ko se ta vname, nastane pulpitis in zob začne boleti. Takrat je potrebno zdravljenje koreninskih kanalov.

 

O jutranjem zadahu

Jutranji zadah je fiziološki zadah, ki običajno izzveni, ko si umijemo zobe, kaj pojemo in popijemo. Če ima vonj po gnilem, pa se mu je zelo verjetno pridružil zadah zaradi zobne gnilobe, ali vnetih dlesni in zobnih oblog, ali kombinacije.

Vseeno poskusite zbrati pogum in se naročiti pri zobozdravniku. Kaj, če bi začeli le s pregledom? Tako boste v naprej vedeli, da ne bo nič hudega. Vzpostavili boste odnos, ki ga na naslednjih obiskih lahko zgradite v zaupen odnos. Dokler ne boli je vse mogoče narediti brez bolečin. Ne čakajte na bolečino, ki vam bo dala negativno izkušnjo.

 

Vas zanima še kaj in potrebujete dodatne informacije? Pokličite nas na 031 656 907

Preverite, ali smo že komu odgovorili na enako vprašanje.

Dobro je vedeti še …

Pomembno obvestilo: Zgoraj našteti simptomi, nakazane možnosti problemov in rešitev so le smernice in nikakor niso namenjeni samodiagnosticiranju in samozdravljenju. Ob vsaki nelagodnosti ali bolečini v zobeh ali čeljustih je nujno poiskati profesionalno pomoč zobozdravnika, ki bo izpeljal diagnostiko, vam predlagal možne načine zdravljenja, lahko pa tudi napotil k osebnemu zdravniku ali k ustreznim specialistom.