Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

Tedensko umivanje zob

Tedensko umivanje zob
Tedensko umivanje zob

Ker nimam privzgojene navade, da bi si redno umival zobe, umivam si jih en krat na teden, me zanima, kakšen so možne posledice takega neodgovornega početja? Zakaj naj tedensko umivanje zob ne bi bilo dovolj?

 

Kadar zob ne umivamo redno se na zobeh nalagajo zobne obloge. V zobnih oblogah se poleg ostankov hrane in odmrlih celic ustne sluznice nahajajo tudi mikroorganizmi (bakterija, glive, virusi …). Ti s svojimi presnovki ustvarjajo kislo okolje, ki lahko povzroči propad sklenine in cementa (zunanjost korenine), kadar je korenina razgaljena. Na zobovini povzroči karies. Neustrezna ustna higiena lahko povzroči tudi vnetje dlesni, ki postane kronično in vodi v parodontalno bolezen.

Oboje lahko povzroči izgubo zob.

Posledica slabe ustne higiene je lahko tudi ustni zadah. Kadar zobovje ni sanirano povzroči propad zob tudi nepravilnosti ugriza ter slab estetski izgled. Poslabša se lahko splošno zdravstveno stanje. Nezdravljeni zobje so lahko tudi vnetna žarišča od koder se širi infekcija po telesu.

Pomembno je, da ustno higieno izvajate dosledno in s pravilnimi tehnikami čiščenja. Kako pravilno negovati zobe pa se lahko naučite na treningu ustne higiene.

 

Že dolgo niste bili na kontrolnem pregledu? Pokličite nas na 031 656 907

Preverite, ali smo že komu odgovorili na enako vprašanje.

Dobro je vedeti še …