Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

Temen mlečni zob

Temen mlečni zob
Temen mlečni zob

Sin je star pet let. Pred približno mesecem dni je padel in se udaril na sprednje zobe. Dan ali dva sta ga boleli zgornji enki, potem pa se je stvar umirila. Zoba se nista majala, niti si jih ni premaknil. V zadnjem tednu pa sem opazil, da je ena izmed enk postala temnejša, rjavkasta. Kaj to pomeni? Kako bo s stalnim zobom? (ta je še mlečen)

 

Zelo lepo in natančno ste opisali poškodbo. Pri sami poškodbi je verjetno prišlo do krvavitve v zobovino. Taka krvavitev zobek zabarva. Zabarva se zaradi krvnega barvila. V kolikor je zobek zabarvan in je ostal živ, to ni nič hudega. Če pa je zobek odmrl, ga je dobro opazovati. Če bo sin tožil o bolečinah, ga bo potrebno odpreti, da bi ne nastalo vnetje. Vendar kot ste opisali, pri poškodbi ni prišlo do premika zob niti do majavosti, bolečine pa so hitro minile, zato menim, da je prišlo le do krvavitve in zato do kasnejšega zabarvanja zoba.

Samo zabarvanje moti le estetsko in je zobek najbolje pustiti pri miru. Ker se zobek ni premaknil, tudi ni mogel poškodovati zametka stalnega zoba, zato bo stalni zobek izrasel normalno. Se pa vseeno oglasite do svojega zobozdravnika, da preveri ali zobek ni morda odmrl.

Ne odlašajte s pregledom pri zobozdravniku, saj lahko hitro ukrepanje pomaga preprečiti morebitne zaplete in dolgoročne težave s stalnimi zobmi.

 

Vas zanima še kaj in potrebujete dodatne informacije? Pokličite nas na 031 656 907

Preverite, ali smo že komu odgovorili na enako vprašanje.

Dobro je vedeti še …

Pomembno obvestilo: Zgoraj našteti simptomi, nakazane možnosti problemov in rešitev so le smernice in nikakor niso namenjeni samodiagnosticiranju in samozdravljenju. Ob vsaki nelagodnosti ali bolečini v zobeh ali čeljustih je nujno poiskati profesionalno pomoč zobozdravnika, ki bo izpeljal diagnostiko, vam predlagal možne načine zdravljenja, lahko pa tudi napotil k osebnemu zdravniku ali k ustreznim specialistom.