Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

Temen zabarvan zdravljen zob bi belil?

Temen zabarvan zdravljen zob bi belil?
Temen zabarvan zdravljen zob bi belil?

Zelo se zanimam za beljenje zob. Morda bi mi vi lahko svetovala, katera je najučinkovitejša pot do belih zob pri meni.

Kot prvo si želim, da bi bilo beljenje trajno. Ali je to mogoče? Sem namreč tak primer, da mi je zobozdravnica na prvem zgornjem zobu odstranila živec, zob je postal avitalen in s tem bolj temen. Imam pa tudi “kar nekaj” zob, ki so zaplombirani. Ali je to za beljenje kakšna ovira? V glavnem …vse, kar bi vas rad vprašal je, kakšno beljenje pride meni v poštev (kakšno trajno beljenje)? Upam, da pride v poštev tudi kakšna druga rešitev, kot le izdelava prevleke ali fasete. Zanima me še, koliko beljenje stane (točno ali vsaj približno), če veste.


Tretji zgornji zob mi je zrasel postrani. Vmes pa nimam veliko prostora, torej mi aparat tega zoba ne more potisniti nazaj (trenutno). Moja zobozdravnica mi je svetovala, naj si dam odstraniti en drug zob zgoraj, tako da bom lahko ta zob nekako (“z aparatom”) potisnil nazaj. Zanima me pa, ali je možno, da bi se ta izrasli zob dal odstraniti in recimo namestiti umeten zob?

 

 

Načinov beljenja je več

Načinov beljenja je več, odvisno od tega kakšna je stopnja zabarvanosti in ali gre za beljenje posameznega zoba ali skupine zob, ali gre za žive ali mrtve zobe. Za beljenje se uporabljajo visoko koncentrirane peroksidne raztopine.

 

Pred beljenjem je potrebno očistiti in oskrbeti zobe

Pred beljenjem je potrebno narediti temeljito profesionalno čiščenje zob. Tam, kjer je na zobeh zobna obloga, belilo ne more delovati. Pregledati je potrebno vse plombe in prevleke v ustih in jih po potrebi zamenjati. Plombe morajo tesniti.

 

Beljenje mrtvega – avitalnega zoba

Kadar gre za razbarvanje posameznega zoba – navadno je tak zob avitalen (“mrtev”) – zdravljen, vlagamo belilo v notranjost zoba tolikokrat, da dosežemo željen učinek. V kolikor je zob močno zabarvan, je vsekakor najboljša rešitev estetska prevleka ali faseta.

Žive zobe lahko belimo z več različnimi postopki

Kadar belimo več zob hkrati, se lahko odločimo za dve metodi. Po eni metodi belimo zobe v zobozdravstveni ordinaciji in nanesemo visoko koncentrirano belilo na zobe. Pri tem potek beljenja zobozdravnik neprestano nadzira.

Po drugi metodi, se izdela posebna šablona iz umetne mase, ki se adaptira na zobe. Peroksidne raztopine so v tem primeru manj koncentrirane. Pacient dobi belilo in šablono za domov. Pacient nanese belilo v šablono in jo namesti na zobe ter jo ima v ustih  toliko ur kot to sproti določi zobozdravnik.

 

Zobje po beljenju lahko skelijo

Opozoriti Vas moram, da so beljeni zobje nekaj časa lahko precej občutljivi na kemijske in toplotne dražljaje. Učinek beljenja tudi ni trajen. Sčasoma se zobje ponovno zabarvajo, vendar praviloma ne toliko kot so bili zabarvani pred beljenjem.  Raziskave so pokazale, da se tesnost belih plombic pri beljenju zmanjša, iz amalgamskih plombic pa se poveča izhlapevanje živega srebra v belilno raztopino.

 

Glede zoba, ki je zrasel postrani

Za terapijo zoba v nepravilni legi Vam svetujem ortodontsko terapijo, saj je pri 17.letih še pravica iz zavarovanja. Vem, da ste v starosti, ko Vas bo ortodontski aparat nekoliko motil, toda kasneje boste veseli, da ste se odločili za ta način terapije. Za zdaj pa le malo potrpite.

 

Ste zaskrbljeni in potrebujete dodatne informacije? Pokličite nas na 031 656 907

Preverite, ali smo že komu odgovorili na enako vprašanje.

Dobro je vedeti še …

Pomembno obvestilo: Zgoraj našteti simptomi, nakazane možnosti problemov in rešitev so le smernice in nikakor niso namenjeni samodiagnosticiranju in samozdravljenju. Ob vsaki nelagodnosti ali bolečini v zobeh ali čeljustih je nujno poiskati profesionalno pomoč zobozdravnika, ki bo izpeljal diagnostiko, vam predlagal možne načine zdravljenja, lahko pa tudi napotil k osebnemu zdravniku ali k ustreznim specialistom.