Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

Težave pri izraščanju osmice

Težave pri izraščanju osmice
Težave pri izraščanju osmice

Pred kratkim mi je začela rasti že tretja osmica. Tokrat levo spodaj. Prejšnji dve mi nista povzročali več jih težav, tokrat pa je precej drugače. Bolečine so neznosne, otekle so mi bezgavke, težko požiram … Osebni zobozdravnik mi pod dlesen daje trakove in potem zaključi z obsevanjem bolečega predela. Pri menjavanju trakov so bolečine se več je in tudi nobenih sprememb ni. Zanima me, kako naj bi ti trakovi pomagali in ali se lahko tak, se ne popolnoma izrasel zob odstrani.

 

Težave ob izraščanju osmic so pogost pojav, kadar ima takšna osmica nepravilno lego ali kadar ni dovolj prostora, da bi brez težav izrasla. Pri izraščanju lahko pride do vnetja okolne dlesne, lahko pa nastane tudi žepek.

Prva pomoč za umiritev takega vnetja je drenažni trak, ki ste ga opisali. To je trak iz gaze namočen v razkužilo, ki pomaga, da gnojna vsebina izteče, v kolikor je gnoj prisoten, oziroma razkuži vneto področje, da se vnetje pomiri. Toplotno obsevanje pripomore k povečani prekrvavitvi prizadetega predela, kar pomaga pri pomiritvi vnetja.

Kadar z omenjenimi postopki vnetja ne moremo pomiriti, in se vnetju pridružijo še splošni vnetni znaki, povišana telesna temperatura, splošno slabo počutje, lokalna oteklina, otekle bezgavke in oteženo odpiranje ust, je potrebno poseči po antibiotikih.

Odstranitev takega zoba je možna, vendar šele, ko se vnetje čisto pomiri. Ali je odstranitev takega zoba potrebna, naj oceni zobozdravnik glede na lego in kvaliteto zoba ter glede na to koliko prostora ima, da bi izrasel v celoti. Včasih je dovolj, da se odstrani le dlesen, ki pokriva tak zob, da lažje izraste. Brez rentgenske slike stanja tega zoba Vam, kaj več ne morem svetovati. Najprej je potrebno umiriti vnetje.

 

Ste zaskrbljeni in potrebujete dodatne informacije? Pokličite nas na 031 656 907

Preverite, ali smo že komu odgovorili na enako vprašanje.

Dobro je vedeti še …

Pomembno obvestilo: Zgoraj našteti simptomi, nakazane možnosti problemov in rešitev so le smernice in nikakor niso namenjeni samodiagnosticiranju in samozdravljenju. Ob vsaki nelagodnosti ali bolečini v zobeh ali čeljustih je nujno poiskati profesionalno pomoč zobozdravnika, ki bo izpeljal diagnostiko, vam predlagal možne načine zdravljenja, lahko pa tudi napotil k osebnemu zdravniku ali k ustreznim specialistom.