Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

Težave s šestico – od kritja do zdravljenja koreninskih kanalov

Težave s šestico - od kritja do zdravljenja koreninskih kanalov
Težave s šestico – od kritja do zdravljenja koreninskih kanalov

Pišem vam zato, ker imam dokaj velike težave z zgornjo (levo) šestico. Pred približno dvema letoma je bila popravljena zaradi kariesa. Pred približno dvema tednoma pa me je začela boleti. Šel sem k zobozdravnici, katera me je poslala na slikanje zoba. Nato mi je dala v zob neko zdravilo, ker naj bi imel v zobu pulpo (mislim, da jo to pravi izraz). Naslednji dan pa me je začel zob se bolj boleti, zato mi je dala zdravilo ven, nato pa dala v zob nekaj, kar naj bi omrtvičilo živec (da me ne bi več bolelo). To imam v zobu že skoraj en teden, pa me zob še vedno boli. Omenila pa je, da je možno, da me boli tudi zaradi rasti modrostnih zob (saj mi na levi strani zgornji modrostni zob najhitreje raste – je že skoraj zunaj).

Zanima me, če imate kakšen predlog, kaj naj storim? Pa se to, če pijem hladno vodo (ali kakršno koli hladno tekočino) mi bolečina v zobu za nekaj minut izgine, pa me zanima, če je to sploh dobro, da tako hladim zob, da ne bi prehladil zoba?

 

O kritju zobne pulpe

Če sem vas prav razumela je zob postal občutljiv, morda je bil pod plombo karies. Zobozdravnica ga je očistila in predvidevam, da je najprej naredila kritje zobne pulpe v upanju, da ohrani zob živ.

Kritje zobne pulpe se ni izšlo, zato omrtvičenje živca

Zob, ki po zdravilu kot ga opisujete še boli, zelo verjetno odmira ali pa zdravilo ne more opraviti svoje funkcuje. Ker ne vem, kakšen zdravilo za omrtvičenje ste dobili ne morem oceniti ali je pobolevanje nekaj dni po aplikaciji zdravila lahko normalen pojav. Pri nekaterih zdravilih je blaga bolečina lahko pričakovana.

Če kljub kritju zobne pulpe bolečina vztraja, se odločimo za evtanazijo zobnega živca. Če sem prav razumela, vam je v boleči zob zobozdravnica vstavila zdravilo za omrtvičenje zobnega živca. To zdravilo pomiri bolečino.

Včasih je težko določiti izvor bolečine

Kadar je v bližini bolečega zoba še kak zob, ki bi lahko povzročal podobne bolečine, je težko ugotoviti, kateri zob je vzrok bolečine. Zatzo včasih čas dela za nas, saj se običajno v nekaj dneh izkaže, kateri zob je vzročni zob. Včasih se zaradi bolečin v enem zobu bolečina širi še na druge zobe. Neredko zaradi vnetnega dogajanja v enem zobu lahko začne boleti še kak drug nesaniran zob. Na to možnost je vaša zobozdravnica pomislila in vam je to tudi omenila.

Vneta zobna pulpa zahteva endodontijo – zdravljenje koreninskih kanalov

Ker je vnetjezobne pulpe v koreninskih kanalih že toliko napredovalo, bo potrebno zob odpreti pod lokalno anestezijo in izčistiti kanale, da bo nehal boleti. To pomeni, da bo potrebno zdravljenje koreninskih kanalov.

Načeloma pa zdravljenje korenoinskih kanalov poteka tako:

Zob ima v notranjost po vsej dolžini votlinico, v kateri je pulpa – živo tkivo, pacienti ga imenujete živec. Pulpa je iz arterij, ven, živčnih vlaken in veziva. Del votlinice, ki se nahaja v kroni zoba imenujemo pulpna komora. Del, ki se nahaja v korenini pa koreninski kanal. Zob, ki ima več korenin ima tudi več koreninskih kanalov. Praviloma najmanj enega v eni korenini. Za zdravljenje zoba se odločimo, kadar je zobna gniloba tako močno okvarila zob, da je dosegla področje zobne pulpe. Kadar zobna gniloba doseže pulpo, se ta vname in odmre. Vnetje in odmrtje lahko poteka brez bolečin ali s hudimi bolečinami ter z vsemi vmesnimi odtenki (občasne rahle ali zmerne bolečine). Tako pulpo je potrebno odstraniti.

Zoba s hlajenjem ne boste prehladili

Pulpno tkivo je očitno že vneto, zato Vam hlajenje prija. Zoba s hlajenjem zagotovo ne boste prehladili. Bodite previdni, da se s pitjem hladnih tekočin ne prehladite vi.

 

Ste zaskrbljeni in potrebujete dodatne informacije? Pokličite nas na 031 656 907

Preverite, ali smo že komu odgovorili na enako vprašanje.

Dobro je vedeti še …

Pomembno obvestilo: Zgoraj našteti simptomi, nakazane možnosti problemov in rešitev so le smernice in nikakor niso namenjeni samodiagnosticiranju in samozdravljenju. Ob vsaki nelagodnosti ali bolečini v zobeh ali čeljustih je nujno poiskati profesionalno pomoč zobozdravnika, ki bo izpeljal diagnostiko, vam predlagal možne načine zdravljenja, lahko pa tudi napotil k osebnemu zdravniku ali k ustreznim specialistom.