Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

Težave z umetnimi zobmi – odpadla je sprednja stran

Težave z umetnimi zobmi - odpadla je sprednja stran
Težave z umetnimi zobmi – odpadla je sprednja stran

Moj oče si je dal pred kakšnim letom dal narediti nove umetne zobe. Na žalost pa očitno niso prav kvalitetni, saj se mu je z enega od njih odlepila luskina zoba. Obiskal je svojega zobozdravnika, ki je to luskino prilepil nazaj (na železno podlago), vendar mu je spet odstopila še isti dan. Kaj naj stori? Postal je že tako trmast, da si hoče luskino zalepiti nazaj z lepilo cianokol, ker misli, da bo pač držalo in ostalo skupaj. Kaj mu svetujete?

 

Cianokol lepila v usta nikoli!!! Lepo prosim, ker je lahko smrtno nevarno! Pri fasetiranih prevlekah se res včasih zgodi, da kaka faseta (luska) odpade. Zakaj se to zgodi v naprej ni mogoče predvideti, se pa zgodi. Problem je tako lusko pritrditi nazaj v ordinaciji, saj postopek pritrjevanja belega materiala na kovinsko podlago pri izdelavi poteka v zobotehničnem laboratoriju pri visoki temperaturi (beli material se pripeče na kovino), tak postopek pa v ordinaciji ni mogoč. V ordinaciji v ta namen uporabljamo posebna lepila, ki so za v usta varna, vendar z njimi ne dosežemo dobrega učinka. Običajno se bolj obnese, da faseto na novo izdelamo iz materiala za bele plombe.

Svetujem vam, da se Vaš oče ponovno oglasi pri svojem zobozdravniku, ki bo zanj zagotovo poiskal ustrezno rešitev. Cianokol mu pa lepo prosim odsvetujte!

 

Imate podobno težavo? Naročite se in pomagali vam bomo: 031 656 907

Preverite, ali smo že komu odgovorili na enako vprašanje.

Dobro je vedeti še …

Pomembno obvestilo: Zgoraj našteti simptomi, nakazane možnosti problemov in rešitev so le smernice in nikakor niso namenjeni samodiagnosticiranju in samozdravljenju. Ob vsaki nelagodnosti ali bolečini v zobeh ali čeljustih je nujno poiskati profesionalno pomoč zobozdravnika, ki bo izpeljal diagnostiko, vam predlagal možne načine zdravljenja, lahko pa tudi napotil k osebnemu zdravniku ali k ustreznim specialistom.