Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

Trda oteklina na trdem nebu

Trda oteklina na trdem nebu
Trda oteklina na trdem nebu

Star se 20 let. Pred dvema tednoma sem na trdem nebu otipal nekakšno otrdino, moram pa reči, da je bila lahko tam tudi že dalj časa, ker sem to odkril čisto slučajno, z jezikom sem namreč to otipal. Kot da bi šlo za nekakšno oteklino, ki pa je na otip zelo trda. Trda kot kost. Na otip ni boleča in sicer je sploh ni čutiti. Nahaja pa se tik za dlesno na trdem nebu. Ob njej sta pri straneh tudi dve kot nekakšni zarezi globoki kakšen milimeter. Vse skupaj sploh ni boleče oziroma sploh ni čutiti kakšne spremembe, razen na otip. Pa me zanima, če mi lahko poveste kaj bi to lahko bilo. Najbolj se bojim, da bi lahko šlo za raka v ustni votlini. Pa še to me zanima, kam naj se obrnem za zdravniško pomoč? Ali naj grem k osebni zdravnici ali pa mogoče kar k zobozdravniku?

 

Precej premalo ste opisali lokacijo in velikost spremembe, da bi Vam lahko bolj konkretno odgovorila. Menim, da ste opisali normalno kostno strukturo, saj ne navajate vnetnih znakov. V naših ustih – na čeljustih – se pojavljajo razne oblike kostnih izboklin, ki niso nevarne. So anatomska variacija. Lahko so raznih oblik in velikosti.

Pojavljajo se tako v zgornji kot spodnji čeljusti. Njihova značilnost je, da so na otip trde kot kost, sluznica, ki jih pokriva pa je normalna, zdrava. Običajno ne potrebujejo terapije, razen v primerih, če se zaradi takih izboklin, ki jih imenujemo exostoze ne da izdelati protetičnega nadomestka, najpogosteje proteze.

Exostoze v zgornji čeljusti –  torus maxilaris, torus palatinus

Najpogosteje se taka izboklina pojavlja na sredini trdega neba, imenujemo jo torus maksile (maksila je zgornja čeljust), lahko tudi torus palatinus (palatum je nebo). Lahko so kot bunke, lahko jih je več, lahko pa je videti le kot bolj izbočena kost. Lahko se nahajajo tik pod dlesno ob zobeh, ali so locirani na sredini neba. Lahko so enostranske ali dvostranske. Lahko so asimetrične.

 Palatinalne ruge – rugae palatinae

Glede na to, da navajate: “nekakšni zarezi globoki kakšen milimeter,” lahko da gre za rugae palatine. To je nagubana sluznica. Lahko je takih rug veliko. Segajo običajno od prvih sekalcev do prvih ličnikov. So unikatne, kot prstni odtisi. Raziskave so pokazale, da imajo celo identični dvojčki ruge palatine različne. So pestrih oblik, lahko so ravne, zavite, vijugaste …

Eksostoze v spodnji čeljusti

Za zgornjimi  lahko tudi na notranji strani kosti spodnje čeljusti, imenujemo jo torus mandibule (mandibula je spodnja čeljust). Tudi te so izredno pestre.

Iz opisanega ne morem razločiti ali ste mislili na ruge ali eksostoze. Oboje so normalne anatomske strukture. Tudi vaš opis, da niso boleče in ne povzročajo težav ter da ne veste, kdaj so nastale se sklada z exostozami in rugami.

Ali je potrebno eksostoze odstraniti?

V kolikor eksostoze niso velike, da bi motile govor ali hranjenje, jih pustimo pri miru.

Odstranjujemo ali zmanjšujemo jih le v primeru, da postanejo moteče, se začnejo nenadoma hitro večati ali če motijo izdelavo zobnih protez.

Oteklino pa le pokažite svojemu zobozdravniku.

 

Ste zaskrbljeni in potrebujete dodatne informacije? Pokličite nas na 031 656 907

Preverite, ali smo že komu odgovorili na enako vprašanje.

Dobro je vedeti še …

Pomembno obvestilo: Zgoraj našteti simptomi, nakazane možnosti problemov in rešitev so le smernice in nikakor niso namenjeni samodiagnosticiranju in samozdravljenju. Ob vsaki nelagodnosti ali bolečini v zobeh ali čeljustih je nujno poiskati profesionalno pomoč zobozdravnika, ki bo izpeljal diagnostiko, vam predlagal možne načine zdravljenja, lahko pa tudi napotil k osebnemu zdravniku ali k ustreznim specialistom.