Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

Ultrazvok in laser v zobozdravstvu

Ultrazvok in laser v zobozdravstvu
Ultrazvok in laser v zobozdravstvu

Zanima me, kje na Gorenjskem ali v Ljubljani opravljajo čiščenje zobnega kamna z ultrazvokom? Ali je ultrazvočni postopek namenjen tudi drugim popravilom zob?

Pred kakim letom se na TV zasledil nove postopke plombiranja zob z laserjem. Bom povedal, tako kot sem kot laik razumel. S posebnim postopkom vbrizga določeno tekočino, ki obarva vse luknjice na zobu, potem sledijo postopki čiščenja in na koncu s posebno snovjo vse te prej videne luknjice zamašijo. Kot bi nekaj vlili v zob, in to potem zamaši vse odprte kanale. Se opravičujem, ker sem napisal tako po “domače”. Vse skupaj naj bi bilo popolnoma brez bolečin. Zanima me, ali poznate kaj te postopke?

 

Laser v zobozdravstvu ponuja nove razsežnosti zdravljenja. Predvsem pa zagotavlja zmanjšanje obremenitve z mikroorganizmi na vnetem področju.

Ultrazvok

Menim, da skoraj vsi zobozdravniki odstranjujemo zobni kamen z ultrazvočnimi instrumenti.

 

 

Ultrazvok se uporablja še za:

 

Laser

Prvi začetki uporabe laserja v zobozdravstvu segajo v 60.leta. Vendar so šele v zadnjih letih razvili novo lasersko tehnologijo, ki veliko obeta in ki je primerna za obdelovanje trdih zobnih tkiv.

 

Laser za trda zobna tkiva

Za trda zobna tkiva se uporablja erbij laser (Er:YAG – razvijati so ga začeli v 80.letih). Ta laserski žarek se močno vpije (absorbira) v vodi, ki jo tkivo vsebuje (tudi zobovina vsebuje vodo). Laser deluje tako, da upari vodo v tkivu in na ta način povzroči ablacijo (odstranitev tkiva kot posledica nenadne uparitve vode v tkivu). Takšna nenadna uparitev je mikroeksplozija majhnega dela tkiva (le na območju delovanja snopa laserskega žarka). Tekočina, s katero so izpirali, je najverjetneje vodni curek, ki brizga na delovno področje, kjer delujemo z laserjem. Namenjen je hlajenju delovnega področja.

Laser lahko nadomesti klasično tehniko svedra le v določenih primerih, ne pa vedno. Tekočina, s katero so obarvali predele zobne gnilobe, je bil najverjetneje označevalec zobne gnilobe, posebno barvilo, ki obarva predele zobne gnilobe, zdrave zobovine pa ne. Ker po laserski obdelavi zobovine stene niso ravne, zobovina pa ima mikroskopsko tudi veliko vdolbinic, je izdelavo plombe na tako obdelan zob najboljši material, z adhezivno tehniko (materiali za bele plombe).

To, kar so “vlili” v zob, je bila najverjetneje tekočina, ki se jo uporablja pri izdelavi bele plombe ali pa material za kritje zobne pulpe. Pri izdelavi bele plombe se namreč pred vnosom belega plombirnega materiala na zobovino nanesejo posebne tekočine, ki kanalčke v zobovini zapolnijo in se hkrati kemijsko vežejo na plombirni material, ki ga nanesemo (temu rečemo mikroretencija).

 

Laser za mehka zobna tkiva

Sicer pa se laser v zobozdravstvu lahko uporablja tudi za mehka tkiva, kot:

 

Vas zanima še kaj in potrebujete dodatne informacije? Pokličite nas na 031 656 907

Dobro je vedeti še …

Pogosto nas vprašate …