Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

Ultrazvok in laser

Ultrazvok in laser
Ultrazvok in laser

Zanima me, kje opravljajo čiščenje zobnega kamna z ultrazvokom? Ali je ultrazvočni postopek namenjen tudi drugim popravilom zob?
Pred kakim letom se na TV zasledil nove postopke plombiranja zob z laserjem. Bom povedal tako kot sem kot laik razumel. S posebnim postopkom vbrizga določeno tekočino, ki obarva vse luknjice na zobu, potem sledijo postopki čiščenja in na koncu s posebno snovjo vse te prej videne luknjice zamašijo. Kot bi nekaj vlili v zob in to potem zamaši vse odprte kanale. Se opravičujem ker sem napisal tako po “domače”. Vse skupaj naj bi bilo popolnoma brez bolečin. Zanima me ali poznate kaj te postopke?

 

Glede ultrazvočnega čiščenja zobnega kamna

Menim, da vsi zobozdravniki odstranjujejo zobni kamen z ultrazvočnimi instrumenti, lahko pa svojega zobozdravnika povprašate ali tak instrument ima v svoji ordinaciji

Glede laserjev v zobni ordinaciji

Prvi začetki uporabe laserja v zobozdravstvu segajo v 60.leta.Do danes se je razvila laserska tehnologija, ki veliko obeta in ki je primerna za obdelovanje trdih zobnih tkiv.

Za trda zobna tkiva se uporablja erbij laser (Er:YAG – razvijati so ga začeli v 80.letih). Ta laserski žarek se močno vpije (absorbira) v vodi, ki jo tkivo vsebuje (tudi zobovina vsebuje vodo). Laser deluje tako, da upari vodo v tkivu in na ta način povzroči ablacijo (odstranitev tkiva kot posledica nenadne uparitve vode v tkivu). Takšna nenadna uparitev je mikroeksplozija majhnega dela tkiva (le na območju delovanja snopa laserskega žarka).Tekočina, s katero so izpirali je najverjetneje vodni curek, ki brizga na delovno področje, kjer delujemo z laserjem. Namenjen je hlajenju delovnega področja.

Laser lahko nadomesti klasično tehniko svedra le v določenih primerih, ne pa vedno. Tekočina, s katero so obarvali predele zobne gnilobe je bil najverjetneje označevalec zobne gnilobe, posebno barvilo, ki obarva predele zobne gnilobe, zdrave zobovine pa ne. Ker po laserski obdelavi zobovine stene niso ravne, zobovina pa ima mikroskopsko tudi veliko vdolbinic, je izdelavo plombe na tako obdelan zob najboljši material, z adhezivno tehniko (materiali za bele plombe).

To, kar so “vlili” v zob je bila najverjetneje tekočina, ki se jo uporablja pri izdelavi bele plombe. Pri izdelavi bele plombe se namreč pred vnosom belega plombirnega materiala na zobovino nanesejo posebne tekočine, ki kanalčke v zobovini zapolnijo in se hkrati kemijsko vežejo na plombirni material, ki ga nanesemo (temu rečemo mikroretencija). Upam, da je moja razlaga dovolj preprosta, da ste jo lahko razumeli.

 

Vas zanima še kaj in potrebujete dodatne informacije? Pokličite nas na 031 656 907

Preverite, ali smo že komu odgovorili na enako vprašanje.

Dobro je vedeti še …

Pomembno obvestilo: Zgoraj našteti simptomi, nakazane možnosti problemov in rešitev so le smernice in nikakor niso namenjeni samodiagnosticiranju in samozdravljenju. Ob vsaki nelagodnosti ali bolečini v zobeh ali čeljustih je nujno poiskati profesionalno pomoč zobozdravnika. Izpeljal bo diagnostiko, vam predlagal možne načine zdravljenja, lahko pa tudi napotil k osebnemu zdravniku ali k ustreznim specialistom.