Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

Umetni zobje in vnete dlesni

Umetni zobje in vnete dlesni
Umetni zobje in vnete dlesni

Star sem 34 let in imam že celo življenje težave z zobmi. Spredaj zgoraj imam že druge umetne zobe, ki pa jih bo potrebno spet zamenjati oziroma obnoviti. Zgornja dlesen je ves čas vneta in nabrekla, vendar me ne boli in me ne moti. Zanima me, ali se dajo umetni zobje samo na novo preobleči ali je potrebna popolna zamenjava in ali se moram res zaradi vnete zgornje dlesni obvezno odločiti za keramične zobe (nasvet zobozdravnice)? Kako naj dlesen ozdravim?

 

Iz Vašega vprašanja ni razvidno ali so vnete samo dlesni okrog umetnih zob – predvidevam, da prevlek ali v vsej zgornji čeljusti. Zato Vam težko odgovorim. Menim, da je potrebno najprej poiskati vzrok težav, dlesni pozdraviti in šele, ko so dlesni zdrave zamenjati prevleke. Ker je vnetje dlesni povezano s prisotnostjo zobnih oblog. Keramične prevleke so vam svetovali morda zato, ker se na keramičnih prevlekah zobne obloge nabirajo znatno manj, ali ker morda sumijo alergijo na kovine.

Konkretno vam brez pregleda in ostale diagnostike ne morem dati strokovnega odgovora konkretno za vas, lahko pa napišem na splošno glede tega, kar me sprašujete.

Najprej je potrebno pozdraviti vnetje dlesni

Ugotoviti je potrebno, če so prevleke še ustrezne.

Če so ustrezne se poskuša opraviti zdravljenje dlesni brez, da bi se prevleke snele.

Če prevleke niso ustrezne, jih bo potrebno sneti. Prevlek se v ustih ne da obnoviti, stare se snamejo, naredi se provizorične prevleke, ki jih nosite, dokler ni zdravljenje dlesni zaključeno, nato se lahko naredi nove prevleke. Če so prisotni vsi zobje bi bilo priporočilo narediti prevleke tako, da niso povezane med seboj. Taka izvedba bolje omogoča dostopnost za čiščenje umetnih zob – prevlek.

Zdravljenje dlesni poteka tako, da se najprej naredi pregled zob, profesionalno čiščenje in poliranje zob, ko so vse trde in mehke zobne obloge odstranjene pa lahko naredimo še parodontološki pregled. Ta nam pove kolikšni so žepki, koliko je umaknjena dlesen, kateri in koliko so zobje majavi, ocenjujemo še prisotnost krvavitve, morebitnega gnojenja in prizadetost razcepišč zobnih korenin. Glede na rezultate se odločimo za nadaljnje zdravljenje. Prva faza je zagotovo trening ustne higiene ter luščenje in glajenje korenin. Če vsi ti ukrepi in zdravljenje ne zadoščajo pa je potrebna še operacija dlesni.

Bistveno je, da doma s pravilno nego vzdržujete stanje po zdravljenju parodontalne bolezni

Sami si žal dlesni ne morete pozdraviti, je pa vaše sodelovanje v poteku zdravljenja predvsem z vzdrževanjem stanja, ki vam ga vzpostavimo bistvenega pomena za zaustavitev oziroma upočasnitev parodontalne bolezni. Če je vneta le dlesen, je dobra novica ta, da jo je mogoče ozdraviti, parodontalne bolezni pa ozdraviti ni mogoče. Lahko jo le zaustavimo oziroma zelo upočasnimo potek, napredovanje bolezni.

 

Ste zaskrbljeni in potrebujete dodatne informacije? Pokličite nas na 031 656 907

Preverite, ali smo že komu odgovorili na enako vprašanje.

Dobro je vedeti še …

Pomembno obvestilo: Zgoraj našteti simptomi, nakazane možnosti problemov in rešitev so le smernice in nikakor niso namenjeni samodiagnosticiranju in samozdravljenju. Ob vsaki nelagodnosti ali bolečini v zobeh ali čeljustih je nujno poiskati profesionalno pomoč zobozdravnika, ki bo izpeljal diagnostiko, vam predlagal možne načine zdravljenja, lahko pa tudi napotil k osebnemu zdravniku ali k ustreznim specialistom.