Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

Umetni zobje

Umetni zobje
Umetni zobje

Rada bi nekaj vprašala za mojo mami. Zobozdravnik in ona sta se odločila, da ji bo zgoraj zobe pobrusil in dal druge gor. Na eni strani ji zadaj manjka 1 kočnik, na drugi strani pa 2 kočnika.

Ona hodi k navadnebu zobozdravniku (ne privat) in ne bo imela porcelanastih zob. Želi pa si, da bi bili tudi z notranje strani umetni zobi beli. Ali je to možno? Zobozdravnik ji je rekel, da so zobi beli tudi znotranje strani, samo, če so porcelanasti, drugače pa jih mora znotraj obliti s kovino, da vse skupaj ojača. Pri nekaterih ljudeh sem že videla umetne zobe, ki niso bili porcelanasti, pa so imeli tudi znotraj bele. Zakaj on pravi, da morajo biti zaliti s tisto kovino? To je naredil tudi pri očetu, pa je imel še vse svoje zobe in vizualno ni lepo. V bistvu sem to prvič videla pri njemu.

Mene torej zanima, če lahko naredi druge zobe in da so tud inotri takšni kot od zunaj. Če se doplača, približno koliko je to?

 

Kakšna bo protetična rehabilitacija in s tem povezana cena se je potrebno vedno dogovoriti v naprej.

Materiali in postopki izdelave so različni. Pri nas so največ v uporabi:
  • Enoenodelne vlita kovinske prevleke, pri katerih je ves zob kovinski.
  • Fasetirane prevleke so kovinske prevleke, ki imajo v barvi zoba le vidni lični ali ustnični del zoba, ki je najbolj viden. Grizne, nebne in jezične ploskve takih prevlek so iz kovine. (tak način izdelave je standarden po Pravilih obveznega zavarovanja za statuse, ki po pravilih pripadajo) Kovina je navadno srebro-paladijeva zlitina (videti je srebrna), zlato-paladijeva zlitina (videti je bledo zlata), lahko tudi dentalno zlato (zlatorumena). Fasetirane prevleke se lahko izdela tudi na način, da so grizne ploskve fasetirane z belimi materiali. Vendar ta fasetirni material ne zdrži žvečnih sil in rad odpade. S tem, ko odpade, se poruši ugriz.
  • Kompozitne prevleke, ki so bele v celoti, vendar pridejo v poštev le za posamezne zobe. Mostovne konstrukcije iz kompozita niso možne kot trajno delo, lahko pa uspešno služijo kot začasna rešitev. Ker je njihova trajnostna doba krajša od enodelne vlite prevleke se v zadnjem času opuščajo, nadomeščjo jih keramične (porcelanska) prevleke.
  • Polno keramične prevleke so samo iz keramike. Ves zob je bel. Primerne so za posamezne zobe ali za krajše mostovne konstrukcije (do 3 zobje).
  • Kovinsko keramične konstrukcije imajo ogrodje iz jekla ali posebne zlate zlitine s posebnimi lastnostmi. Na to kovino je nanesena keramika z vseh ploskev, tako, da so taki zobje v celoti beli. Primerne so tako za posamezne zobe kot za večje konstrukcije.

Iz kakšnega materiala in po kakšnem postopku so izdelani zobje, ki niso iz keramike in so v celoti beli bo najbolje, da povprašate znance, ki take zobe imajo.
V kolikor se bo vaša mama odločila za ponovitev konstrukcije v kovinsko-keramični tehniki, bo morala novo delo v celoti plačati. O ceni se pozanimajte pri zobozdravniku, ki bo delo opravil. Predvidevam, da mama hodi k zobozdravniku s koncesijo. Svetujem Vam, da greste z njo in se ji pomagate odločiti iz kakšnega materiala naj bo nova konstrukcija, da ne bo zadrege.

 

Vas zanima še kaj in potrebujete dodatne informacije? Pokličite nas na 031 656 907

Preverite, ali smo že komu odgovorili na enako vprašanje.

Dobro je vedeti še …

Pomembno obvestilo: Zgoraj našteti simptomi, nakazane možnosti problemov in rešitev so le smernice in nikakor niso namenjeni samodiagnosticiranju in samozdravljenju. Ob vsaki nelagodnosti ali bolečini v zobeh ali čeljustih je nujno poiskati profesionalno pomoč zobozdravnika, ki bo izpeljal diagnostiko, vam predlagal možne načine zdravljenja, lahko pa tudi napotil k osebnemu zdravniku ali k ustreznim specialistom.