Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

Umik dlesni – bojim se da bom izgubila zobe

Umik dlesni - bojim se da bom izgubila zobe
Umik dlesni – bojim se, da bom izgubila zobe

Stara sem 25 let in že od malega imam probleme z dlesnami. Skoraj pri vsakem umivanju zob sem opazila kri. Uporabljam zelo mehko zobno ščetko in redno si umivam zobe (čim bolj pravilno). Pa vendar čutim, kako mi dlesni odstopajo. Občutljiv imam spodnji zob, kjer sploh nimam več dlesni. Zobozdravnik mi je svetoval naj si umivam od spodaj navzgor, vendar nič ne pomaga. Zob je še vedno trdno zakoreninjen (se ne maje), vendar me je strah, da mi bo izpadel. Kaj lahko storim, da to preprečim? Zanima me še, če mi zob izpade, kaj mi zobozdravnik lahko naredi (umeten zob, mostiček …)?

 

 

Potrebovala bi več jasnosti, predvidevam pa, da se Vam umika dlesen zaradi preveč intenzivnega ščetkanja in nepravilne tehnike ščetkanja. V kolikor je zob še trden, zagotovo ne bo izpadel. Iz opisanega, pa predvidevam, da gre za obsežno recesijo. Krvaveče dlesni pa nakazujejo na gingivitis ali parodontalno bolezen.

Recesija dlesni (ali gingivalna recesija) je stanje, pri katerem se dlesen umakne in razkrije korenine zob.

To stanje lahko povzroči več dejavnikov, vključno z:
  1. Stalna prisotnost zobnih oblog: Nepravilna tehnika ščetkanja zob in neuporaba zobne nitke ter medzobne ščetke lahko povzročita kopičenje zobne obloge in zobnega kamna ter vnetje dlesni, kar lahko vodi v recesijo.
  2. Preveč intenzivno ščetkanje: Agresivno ščetkanje s trdo zobno ščetko ali uporaba prevelikega pritiska med ščetkanjem lahko poškoduje dlesen in povzroči recesijo. Nastanek recesij pospeši tudi nepravilna smer ščetkanja.
  3. Gingivitis in parodontalna bolezen: Vnetje dlesni (gingivitis) in bolj resna oblika bolezni dlesni (parodontalna bolezen) lahko povzročita uničenje dlesni in kosti, kar vodi v recesijo.
  4. Genetika: Nagnjenost h gingivalni recesiji se lahko prenaša z geni. Če imajo vaši starši ali drugi družinski člani težave z recesijo dlesni, imate večje tveganje za razvoj tega stanja.
  5. Kajenje: Kajenje tobaka lahko vodi v suhost ustne sluznice, kar lahko poveča tveganje za recesijo dlesni.
  6. Gracilna konstitucija telesa: Če imate tanko kost, ki obdaja korenino zoba, imate večje tveganje za recesijo dlesni.
  7. Položajne anomalije zob: Zobje, ki niso pravilno izrasli v zobni lok. Na primer nagnjeni zobje, rotirani zobje, tesno stanje, onemogočajo izvrstno higieno. Posledično lahko nastane recesija zoba.
  8. Predhodna ortodontska terapija: kadar se med ortodontskim zdravljenjem zobje pomaknejo ob rob čeljusti, se lahko zgodi, da je tam kost zelo tanka. Zato tam raje nastane recesija.

S pravilno izbiro ščetke (srednja trdota) in pravilno tehniko ščetkanja se dlesen ne bo popravila, vendar se ne bo več umikala. Zato naj Vas nadomestitev še ne skrbi, vedno se da zob nadomestiti.

 

Ste zaskrbljeni in potrebujete dodatne informacije? Pokličite nas na 031 656 907

Preverite, ali smo že komu odgovorili na enako vprašanje.

Dobro je vedeti še …

Pomembno obvestilo: Zgoraj našteti simptomi, nakazane možnosti problemov in rešitev so le smernice in nikakor niso namenjeni samodiagnosticiranju in samozdravljenju. Ob vsaki nelagodnosti ali bolečini v zobeh ali čeljustih je nujno poiskati profesionalno pomoč zobozdravnika, ki bo izpeljal diagnostiko, vam predlagal možne načine zdravljenja, lahko pa tudi napotil k osebnemu zdravniku ali k ustreznim specialistom.