Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

Umik dlesni nad prevleko

Umik dlesni nad prevleko
Umik dlesni nad prevleko

Imam 35let in od tega zobne prevleke cca 15 let iste. V zadnjem času pa sem opazil, da mi dlesni krvavijo pri umivanju zob in se mi nad zgornjo enico pojavlja odstopanje dlesni. Kupil sem že parodontax in ga redno uporabljam pa ni nič bolje. Z ostalim zobovjem nimam težav.Vsako leto si dam tudi očistiti zobni kamen. Zanima me, če obstaja kakšno mazilo, tekočina … za odpravo te nadloge? Ali je možno, da bi moral zamenjati prevleke;saj so po vsem času še vedno zelo kvalitetne.

 

Konkretno vam brez pregleda in ostale diagnostike ne morem dati strokovnega odgovora konkretno za vas, lahko pa napišem na splošno glede tega, kar me sprašujete.

Umiranje dlesni nad prevleko ali mostičkom (gingivalna recesija) se lahko zgodi iz več razlogov:
  1. Stalna prisotnost zobnih oblog: Nepravilna tehnika ščetkanja zob in neuporaba zobne nitke ter medzobne ščetke lahko povzročita kopičenje zobne obloge in zobnega kamna ter vnetje dlesni, kar lahko vodi v recesijo.
  2. Preveč intenzivno ščetkanje: Agresivno ščetkanje s trdo zobno ščetko ali uporaba prevelikega pritiska med ščetkanjem lahko poškoduje dlesen in povzroči recesijo. Nastanek recesij pospeši tudi nepravilna smer ščetkanja.
  3. Gingivitis in parodontalna bolezen: Vnetje dlesni (gingivitis) in bolj resna oblika bolezni dlesni (parodontalna bolezen) lahko povzročita uničenje dlesni in kosti, kar vodi v recesijo.
  4. Genetika: Nagnjenost h gingivalni recesiji se lahko prenaša z geni. Če imajo vaši starši ali drugi družinski člani težave z recesijo dlesni, imate večje tveganje za razvoj tega stanja.
  5. Kajenje: Kajenje tobaka lahko vodi v suhost ustne sluznice, kar lahko poveča tveganje za recesijo dlesni.
  6. Gracilna konstitucija telesa: Če imate tanko kost, ki obdaja korenino zoba, imate večje tveganje za recesijo dlesni.
  7. Položajne anomalije zob: Zobje, ki niso pravilno izrasli v zobni lok. Na primer nagnjeni zobje, rotirani zobje, tesno stanje, onemogočajo izvrstno higieno. Posledično lahko nastane recesija zoba.
  8. Predhodna ortodontska terapija: kadar se med ortodontskim zdravljenjem zobje pomaknejo ob rob čeljusti, se lahko zgodi, da je tam kost zelo tanka. Zato tam raje nastane recesija.
  9. Hormonske spremembe: Hormonske spremembe, kot so tiste med nosečnostjo, puberteto ali menopavzo, lahko vplivajo na zdravje dlesni in povzročijo recesijo.

Če opazite, da se dlesen umika nad prevleko ali mostičkom, je pomembno, da se posvetujete z zobozdravnikom. Zgodnje odkrivanje in zdravljenje lahko pomagata preprečiti nadaljnje umikanje dlesni ter ohraniti zdravje dlesni in zob. Zobozdravnik vam lahko svetuje ustrezne postopke za rešitev te težave, ki se lahko razlikujejo glede na vzrok in resnost stanja.

 

Glede krvavitve in odstopanja dlesni

Glede na to, da omenjate: “V zadnjem času pa sem opazil, da mi dlesni krvavijo pri umivanju zob in se mi nad zgornjo enico pojavlja odstopanje dlesni,” menim, da opisujete parodontalno bolezen.

Predlagam, da poleg pregleda zob opravite še parodontološki pregled. Tako se bo ocenilo stopnjo parodontalne bolezni z vsemi parametri in glede na izide se bo ocenilo, kakšen zdarvljenje je potrebno. Parodontološki pregled, ki zajema merjenje obzobnih žepkov na šestih mestih vsakega zoba, oceno prisotnosti zobnih oblog, umika dlesni (recesij), prisotnosti krvavitve na sondiranje, morebitno gnojenje v obzobnih žepkih, majavosti zob, oceno prizadetosti razcepišč …

Ko bodo dlesni ustrezno pozdravljene in parodontalna bolezen zaustavljena, šele takrat je pametno ponoviti protetično rehabilitacijo (zamenjati prevleke), če se bo izkazalo, da je to potrebno. Po parodontološkem zdravljenju se nivo dlesni spremeni. Zato, dokler parodontološko zdravljenje ni zaklučeno, ne načrtujemo ponovne protetične rehabilitacije.

V kolikor so prevleke vzrok parodontalne bolezni, jih bo seveda potrebno zamenjati. V tem primeru je najbolj smiselno prevleke sneti, izdelati provizorij prevleke za čas, ko poteka zdravljenje dlesni in šele, ko bodo dlesni zdrave narediti nove prevleke.

 

Ste zaskrbljeni in potrebujete dodatne informacije? Pokličite nas na 031 656 907

Preverite, ali smo že komu odgovorili na enako vprašanje.

Dobro je vedeti še …

Pomembno obvestilo: Zgoraj našteti simptomi, nakazane možnosti problemov in rešitev so le smernice in nikakor niso namenjeni samodiagnosticiranju in samozdravljenju. Ob vsaki nelagodnosti ali bolečini v zobeh ali čeljustih je nujno poiskati profesionalno pomoč zobozdravnika, ki bo izpeljal diagnostiko, vam predlagal možne načine zdravljenja, lahko pa tudi napotil k osebnemu zdravniku ali k ustreznim specialistom.