Kovačič Mirjam

Srečajte

Mirjam Kovačič

, zobozdravnica

Zobozdravnica Mirjam Kovačič sem študij dokončala na Medicinski fakulteti, smer stomatologija, v Ljubljani, leta 1993. Po opravljenem strokovnem izpitu sem bila zaposlena v Zdravstvenem domu v Ljubljani do leta 1999, ko sem se odločila za zasebno zobozdravstveno ordinacijo.

Umivanje zob

Umivanje zob
Umivanje zob

Zanima me, če je 5-6 minutno pravilno umivanje zob predolgo ali morda škodljivo? Ali je dovolj, da si vsak drugi dan (zvečer) nitkaš zobe? Kje bi lahko našel navodila in slike pravilnega nitkanja? Ali se sme nitkati pod dlesnijo ali samo med zobmi?

 

Težko vam odgovorim ali je 5-6 minutno ščetkanje predolgo ali škodljivo (predvidevam, da ste mislili na ščetkanje, ko ste napisali umivanje). Če ste  umivanjem zob mislili na kompletno nego, ki zajema ščetkanje, nitkanje in uporabo medzobne ščetke, potem ste, kar urni.

 

Glede zobne ščetke

V kolikor ste imeli v mislih le ščetkanje, je odvisno od zobne ščetke, od tehnike ščetkanja, ki jo uporabljate. Pomemben je tudi pritisk, ki ga vršite na zobe in dlesni pri ščetkanju.

Običajno je 3-minutno pravilno ščetkanje dovolj, da zobna ščetka uspešno odstrani obloge, ki jih doseže. Zobozdravniki svetujemo, da si oščetkate najprej grizne ploskve zadnjih zob, nato še lične in nebne ploskve zgornjih oziroma lične in jezične ploskve spodnjih zob. Vedno ščetkajte v smeri od dlesne proti zobu Od rdečega proti belemu.

Primerno velika zobna ščetka pri ščetkanju zajame približno dva zoba. Svetuje se 8-10 potegov na istem mestu, v isti smeri. Nato se premaknite za dva zoba naprej in spet naredite 8-10 potegov in tako naprej, dokler na ta način ne očistite vseh zob. Enako oščetkate z lične kot z nebne oziroma jezične strani. Vedno od rdečega proti belemu. Pri tem v področju sekalcev spodaj pri ščetkanju z jezične strani obrnite ščetko pokonci, tako da ščetkate z ožjim delom. Na podoben način očistite zgornje sekalce z nebne strani.

 

Glede zobne nitke

Uporabo nitke priporočam vsak dan. Zjutraj in zvečer. Če pa se jo odločite uporabljati enkrat dnevno, potem najbolje, da jo uporabite zvečer.

Nitko uvedete med dva zoba rahlo pod dlesen ob stranski steni tistega zoba, ki mu boste najprej očistili oblogo, v prosti rob dlesni (tisti del, ki ni pričvrščen na zob, ampak le nežno prislonjen na zob). Pri tem morate paziti, da ne poškodujete pripoja dlesni na zob. Uvajanje nitke v prosti rob dlesni ne sme biti boleče. Dlesni ne smete raniti. Tako uvedeno nitko prislonite (pritisnete) ob steno zoba, kjer ste uvedli nitko in z žagajočimi gibi drsajte po steni zoba v smeri proti grizni ploskvi. Nato nitko ponovno uvedite v isti medzobni prostor, v prosti rob dlesni sosednjega zoba in postopek ponovite na tem zobu.

 

Ne pozabite na medzobne ščetke

Pa ne pozabite tudi na medzobne ščetke, te niso nadomestilo za zobno nitko, prav tako pa zobna nitka ni nadomestilo za medzobne ščetke.

Tudi čiščenje medzobnih prostorov priporočam vsaj enkrat dnevno, najbolje pred spanjem.

 

Predlagam, da se v začetku pri tem gledate v ogledalo, da boste dobili občutek. Morda se Vam opisano zdi zapleteno, in boste za tak način umivanja (ščetkanje in nitkanje) v začetku porabili 20 minut. Ko pa boste gibe osvojili in bodo postali rutina, za celotno čiščenje zob ne boste porabili več kot 10 minut. V kolikor se Vam vse skupaj zdi prezapleteno, lahko opravite trening ustne higiene.

 

Ste zaskrbljeni in potrebujete dodatne informacije? Pokličite nas na 031 656 907

Preverite, ali smo že komu odgovorili na enako vprašanje.

Dobro je vedeti še …